Kramný v Egyptě unikl smrti. Prázdninová destinace mohla případ tutlat

Neschopnost nebo snaha případ ututlat? Jednou z velkých záhad kauzy Petra Kramného zůstává, že případ v Egyptě nevyřešili. Svou roli mohla mimo jiné sehrát i jazyková bariéra.

"Policejní výslech probíhal zajímavě, protože jsem neuměl anglicky ani arabsky," říká odsouzený v druhém dílu dokumentární série Kauza Kramný na Voyo. Výslechy se tak neobešly bez překládání, jehož se zhostili zaměstnanci cestovní kanceláře.

Egyptskou policii mimo jiné zajímalo, jaké bylo soužití manželů Kramných před jejich dovolenou.

Jiný kraj, jiný mrav

​Čecha znalého poměrů v severoafrické zemi průběh vyšetřování nepřekvapuje. "Bavíme se o státu, kde není standardní demokracie a vládne tam vojenský režim se svými generály. Občas se tam i některé zločiny vyšetřují zvláštním způsobem," upozorňuje muž, jenž si přeje zůstat v anonymitě.

[chooze:article;value:566591]

Kramný může mluvit o velkém štěstí, že nebyl souzen přímo v Egyptě. "Vražda u nás představuje nejtěžší zločin. Pokud se pachateli prokáže vina, je odsouzen k trestu smrti oběšením," připomíná ve snímku na Voyo vrahův advokát z Hurghady Keroles Ezzat Bashier.

Důležitou roli v tom, proč Káhira mohla chtít případ ututlat, je i význam turistického ruchu pro tamní ekonomiku. Trest smrti pro Čecha by mohl mnoho lidí od zakoupení zájezdu nepochybně odradit.

"Turismus je jedno z nejdůležitějších odvětví tamní ekonomiky. Například celá Hurghada vznikla čistě jen jako turistická destinace. Původně na jejím místě byla jen malá vesnička," upřesňuje zdroj TN.cz.

Zákaz vycestovat z Egypta měl Kramný tři měsíce od smrti jeho blízkých, tedy do konce října 2013, v Česku ho k 28 letům vězení odsoudili v lednu 2016. Soudní pitva provedená v Ostravě určila jako příčinu úmrtí Klárky s Monikou zástavu srdce, kterou měl zapříčinit elektrický proud.

Kramný vůbec nebrečel. Kamarádka popsala první hodiny po vraždě Moniky a Klárky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.