Čech chystal útok na LGBT průvod. Policie kvůli Prague Pride zavede přísná opatření

V jedné z telegramových skupin několik stovek lidí z různých zemí EU, USA i Ruska aktivně plánovali útoky na příslušníky různých menšin. Konkrétní akcí, na které měli zaútočit, byl bratislavský Duhový Pride. Podle zjištění Voxpotu a Deníku N skupinu založili dva muži – jeden ze Slovenska, a druhý, který byl ještě nezletilý, z Moravy.

V tento moment však skupinu sledovala policie z několika zemí. "Na základě této koordinované činnosti bylo v posledním týdnu vykonáno několik zásahů v různých evropských zemích včetně Slovenska," citoval Voxpot vyjádření slovenské policie. Český mladík měl od zásahu dobrovolně upustit, i přesto ho však policie zadržela a hrozí mu vysoký trest. 

[chooze:article;value:546022]

Do zásahu proti skupině byla zapojena i česká policie. Ta se nyní připravuje na Prague Pride, který startuje v pondělí 5. srpna. "Počítáme s účastí policistů z antikonfliktního týmu, prvosledových hlídek s dlouhými zbraněmi s balistickou ochranou, kriminalistů z odboru extrémismu a terorismu i jejich kolegů z dalších odděleních obecné kriminality, ale také s účastí pořádkových jednotek," uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Kromě toho budou na místě i další specialisté na ochranu tzv. "měkkých cílů", které policisté z taktických důvodů nechtějí specifikovat. "K dispozici budeme mít i policejní vrtulník nebo například zásahovou jednotku pražské policie," doplnil Daněk.

[chooze:article;value:517570]

Při přípravách opatření probíhá komunikace i s Národní centrálou proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě, která je v kontaktu se zahraničími službami. "V tuto chvíli nemáme informace, že by hrozilo jakékoliv konkrétní riziko," upřesnil policejní mluvčí.

"Při přípravě opatření probíhají a budou probíhat koordinační porady, kterých se účastní všichni partneři, jako jsou Magistrát hl. m. Prahy, dopravní podnik, zdravotnická záchrana služba, městská police, a další," dodal.

Policisté budou dohlížet jak na doprovodné akce, které budou probíhat celý týden od pondělí 5. srpna, tak i na průvod, jenž projde centrem Prahy v sobotu 10. srpna. "Jako každoročně počítáme s účastí několika desítek tisíc lidí a budeme dělat vše, co je v našich silách, aby celá akce proběhla bez problémů," ujistil Daněk.

Prahou prošel duhový průvod. Vrcholí festival Prague Pride (08/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.