Zemřela šlechtična z rodu Sternbergů. Pomáhala lidem v Česku dobročinností

[chooze:gallery;value:36849]

​Velkou ztrátu utrpěla Nadace Olgy Havlové. Dvě minuty před půlnocí v noci na středu zemřela Franziska Diana Sternbergová, potomkyně šlechtického rodu Sternbergů a dlouholetá dárkyně a spolupracovnice nadace. Bylo jí 88 let. O smutnou zprávu se nadace podělila na facebooku.

Sternbergová dokonce stála u vzniku nadace, která podporuje řadu zdravotních, vzdělávacích i sociálních projektů. "Diana Sternbergová stála spolu s Olgou Havlovou u samotného zrodu naší organizace. Svou šlechetnou pomocí velmi významně přispěla k uskutečnění řady dobročinných projektů a pomohla tak bezpočtu potřebným lidem," řekla ředitelka nadace Monika Granja.

[chooze:article;value:567027]

​Franziska Sternbergová se narodila v roce 1936 a dětství strávila v Česku, velkou část života ale prožila v zahraničí. Za druhé světové války její rodina odešla do exilu ve Spojených státech, kde se prosadila jako bytová architekta. Do Česka se vrátila po Sametové revoluci a od roku 1992 žila v rodinném zámku v Častolovicích, který získala v restitucích.

Rodina Sternbergů, k níž náležela, patří mezi nejstarší české šlechtické rody. Své předky mohou vystopovat až do období vlády Přemyslovců. Mezi jejich historická sídla patřily hrady Šternberk a Český Šternberk, vlastnili ale například i města jako Zábřeh nebo Zlín.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.