Rusové se připravují na jadernou válku. Armáda spustila další fázi cvičení

Spuštění třetí fáze jaderných cvičení oznámili Rusové ve středu, informovala agentura AP. "Současná etapa cvičení je zaměřena na udržení připravenosti personálu a vybavení jednotek bojového použití ruských nestrategických jaderných zbraní k plnění bojových úkolů," uvedlo ruské ministerstvo obrany na síti Telegram.

Do manévrů se mají zapojit jednotky z centrální a jižní vojenské oblasti vyzbrojené raketami krátkého doletu Iskander. Nacvičovat mají přijímání jaderných zbraní ze skladů a jejich umisťování na místa odpalu. Kde přesně bude cvičení probíhat, úřad nespecifikoval.

[chooze:article;value:565521]

Ministerstvo dodalo, že personál vzdušných a kosmických sil, který se cvičení účastní, bude trénovat nakládání speciálních hlavic do letounových zbraní. Nacvičovat má i lety do určených hlídkových oblastí.

Taktické jaderné zbraně zahrnují bomby, hlavice pro rakety krátkého doletu a dělostřeleckou munici a jsou určeny k použití na bojišti. Obvykle jsou mnohem méně výkonné než strategické zbraně – masivní hlavice, kterými jsou vyzbrojeny mezikontinentální balistické střely a které jsou určeny ke zničení celých měst.

[chooze:article;value:565256]

Jde o už třetí cvičení a předchozí dvě kola proběhla v květnu a červnu. Toho červnového se účastnili i Bělorusové. Rusko od počátku invaze na Ukrajinu v roce 2022 nešetří jadernými výhružkami vůči ní a Západu.

Ruský útok na Kyjev rozebral bezpečnostní analytik Zdeněk Petráš:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.