Otčím zneužil holčičku. Odškodnění jí zamítli, dívka tomu prý nerozumí

Matka dívky narozené v roce 2012 si našla nového partnera. Jenomže ten dívku od jejích sedmi do deseti let zneužíval, za což byl odsouzen u blanenského okresního soudu.

Zástupci dívky požadovali také odškodnění ve výši 200 tisíc korun. Okresní soud ale uvedl, že chybí odborné zprávy od lékaře či psychologa a odkázal je na občanskoprávní řízení.

Odvolání projednával brněnský krajský soud a zamítl jej. "Nezpochybnil, že stěžovatelce byla způsobena nemajetková újma samotnou trestnou činností vedlejšího účastníka. Odkázal nicméně na výpověď stěžovatelčiny matky, která uvedla, že stěžovatelka je v pořádku, doma o událostech nechce mluvit, ještě jim nerozumí," popsal postup Ústavní soud, kam se následně zástupci dívky obrátili.

[chooze:article;value:564263]

​Ústavní soud také uvedl, že "výslech na policii stěžovatelce vůbec neudělal dobře, plakala po něm a nechce se k tomu nijak vracet. Psychologickou pomoc pro stěžovatelku zatím nevyhledala, stěžovatelka má kamarádky, ve škole prospívá, chodí na kroužky a má spoustu zálib".

Ústavní soud se postavil za rodinu

Soudci ústavního senátu dali dívce za pravdu. "I kdyby zásah do práv stěžovatelky nedosáhl intenzity duševních útrap, stále jí občanský zákoník přiznává právo na náhradu újmy na jejích přirozených právech. Zásah do osobnostních práv stěžovatelky je v tomto případě nedílnou součástí prokázané trestné činnosti – pohlavního zneužití dítěte mezi sedmi a deseti lety otčímem. Takové jednání z povahy věci způsobuje újmu na přirozených právech oběti, kterou je třeba nahradit," vysvětlila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

[chooze:article;value:554394]

​Ústavní soud také zdůraznil, že není možné dětem přiznávat nižší nebo žádné náhrady nemajetkové újmy s tím, že kvůli svému věku ještě nejsou schopné pochopit zásahy do svých práv. "Hodnocení stěžovatelčina stavu ze strany matky (tj. že je stěžovatelka v pořádku, nemá žádné problémy ve škole ani v kolektivu, o prožitých událostech nechce mluvit a ještě jim nerozumí) proto samo o sobě nevylučuje závěr o negativních dopadech trestné činnosti pachatele na stěžovatelku," dodala Abbasi.

Soud nižší instance tak bude muset znovu projednat otázku náhrady škody pro dívku s ohledem na vyjádření Ústavního soudu.

Zde se můžete podívat na kompletní nález Ústavního soudu:

[chooze:document;value:f3126713-4f1c-455d-96d6-585ed46cc55a]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.