Minimální mzda poroste. Prezident Pavel podepsal nový zákon

Prezident Petr Pavel ve středu stvrdil podpisem novely zákoníku práce. Úpravy navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Tou největší je změna pravidel pro valorizaci minimální mzdy.

Ta se má totiž v následujících letech zvyšovat, a to až do roku 2029. V současnosti činí minimální mzda 41,1 procenta té průměrné, tedy 18 900 korun. Toto procento se má každý rok navyšovat a v roce 2029 dosáhnout 47 procent.

[chooze:article;value:539454]

​Další zásadní změnou, kterou prezident schválil, je novela týkající se přesčasů lékařů a dalších pracovníků ve zdravotnictví. Ti budou moci nyní legálně sloužit 24hodinové směny. To doposud šlo pouze ve formě dobrovolných přesčasů. Za dlouhé služby budou kompenzováni příplatkem ve výši pětiny hodinové mzdy a budou mít také garantováno 22 hodin na odpočinek.

Novela vznikla v reakci na protesty části lékařů, kterým se nelíbil plán na zdvojnásobení povolených přesčasových hodin. Situace ve zdravotnictví je dlouhodobě špatná zejména kvůli přepracovanosti lékařů i dalšího zdravotnického personálu. 

Vláda měla původně jiné plány. Po jednání s lékaři z nich ale ustoupili (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.