Vodáci: V kempech na jihu Čech řádí střevní chřipka. Nejhorší noci v životě

Ve facebookové skupině pro vodáky se v pondělí objevilo varování, že v kempech v okolí Českého Krumlova řádí zákeřná střevní chřipka, která postihuje vodáky. "Ve čtvrtek jsme odjeli na vodu. V sobotu a neděli jsme si téměř celá parta prožili nejhorší noci našich životů. Okolí Českého Krumlova, hlavně Nové Spolí, Trojice a Zlatá Koruna. Roznáší se tam nějaká šílená střevní chřipka. Tři z nás jsme skončili v nemocnici na kapačkách," popsala jedna z členek svůj zážitek. 

"Střevní problémy doprovázely i halucinace, teploty, naprostá dehydratace, neskutečný vyčerpání a bolest těla, jakou jsem nikdy nezažila," doplnila.

[chooze:article;value:562862]

​​​"Jeli jsme teď s partou tento víkend z Vyššího Brodu až ke kempu U Kelta, a už ten večer jsem si zažila peklo. Nehorázná bolest žaludku, neustálé zvracení a motání hlavy. Druhý den už to bylo lepší. A pak to postihlo další tři lidi, kteří si zažili to samé," vylíčila další žena hrozivý zážitek. 

Hygiena: Jde o jednotky případů

"Neevidujeme žádná hromadná onemocnění vodáků. Kontaktovali jsme i nemocnici, protože jsme ty zvěsti také slyšeli. V nemocnici nám primář z interního oddělení potvrdil, že jsou to ojedinělé případy v průběhu letních prázdnin," řekla TN.cz ředitelka sekce podpory a ochrany veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Dagmar Smitková.

Podle Smitkové jde většinou o průjem nebo zvracení. "Ti lidé jsou dehydratovaní a potřebují doplnit tekutiny," popsala. Jedná se o jednotky případů. Těmto lidem lékaři poskytnou léky a po většinou jednodenní hospitalizaci je propustí z nemocnice. Zavedení kapačky je při těchto potížích běžnou praxí.

[chooze:article;value:565341]

​​"Ani nemají žádné pozitivní bakteriologické nebo virologické výsledky," doplnila. Počty hospitalizovaných nevybočují z běžných čísel. Mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová sdělila, že za poslední týden ošetřili 14 vodáků.

Potíže může způsobit například jídlo, ale hygienická stanice neeviduje žádné konkrétní jídlo z konkrétního občerstvení či restaurace. Co se týče vody, tak většina kempů je napojena na vodovod. V některých kempech mají studny, které musí jejich provozovatelé pravidelně kontrolovat. "Setkáváme se s tím, že někde je voda označena jako užitková a někteří obyvatelé kempů nebo vodáci ten zákaz nerespektují," popsala Smitková.

Právě pití užitkové vody může způsobit zažívací potíže. Zároveň by se vodáci měli dostatečně chránit před sluníčkem, aby se vyhnuli úžehu, a pít dostatek nealkoholických nápojů, nejlépe vody.

"Všechny stížnosti evidujeme a do kempů, na které přijde stížnost, chodíme na kontrolu," dodala hygienička. Kontroly v kempech probíhají podle Smitkové na různých místech na Českokrumlovsku každý den.

Inspektor vyrazil na kontrolu kempů u Vltavy na jihu Čech. Jak dopadly se dozvíte v reportáži TV Nova z konce června:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.