Opozice chce konec Bartoše. Kritizují ho i koaliční partneři

Tlak na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše roste. On-line systém kritizují nejen úředníci, ale i politici, hlavně ti opoziční. Podle opozice by měl nést ministr Bartoš politickou odpovědnost a systém měl být spuštěný, až bude plně funkční.

"Já jsem byl velmi překvapen, že se ten zásadní systém spustil bez jakéhokoliv testování. I školení úředníků probíhalo na poslední chvíli. Někteří úředníci ztratili trpělivost, dali výpovědi," řekl poslanec hnutí ANO Robert Králíček.

"Uvidíme na konci září, kdy má ministr Bartoš povinnost přesoutěžit tu firmu, jak mu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, co se stane, jestli nedojde k úplnému vypnutí. Toto je další poměrně velký průšvih a ministr Bartoš by z toho měl vyvodit politickou odpovědnost. Za mě je to na rezignaci," dodal.

[chooze:article;value:566673]

​"Je to na svolání nějakého krizového managementu tak, aby vláda vydala nějaké nařízení, aby mohl fungovat ten starý systém toho stavebního povolování, aby nedošlo k propadu výstavby, protože jsou třeba školy, školky před kolaudací. Pokud to nebude vyřešené do konce srpna, budeme žádat ministrovu demisi," uvedla podobně poslankyně hnutí SPD Marie Pošarová.

A kritikou nešetří ani někteří koaliční partneři. Ti nepožadují Bartošovu hlavu, ale rychlé řešení celé situace. "Informace od úředníků mám negativní jako všichni," řekla místopředsedkyně sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Eliška Olšáková (STAN).

"Teď vnímám i obavy stavebních úřadů o lhůty. Ony se sice lhůty na rozhodnutí třeba o stavebním povolení k rodinnému domu ze 30 dnů prodloužily na 60, ale pokud ten systém není dobře funkční už měsíc a někdo podal záměr 1. července, tak má polovinu lhůty pryč," doplnila.

[chooze:article;value:565268]

​"Situace není snadná, nemáme z ní radost, protože digitalizace stavebního řízení je důležitým prvkem pro to, aby ten nový stavební zákon, na kterém já jsem se podílel, fungoval. Teď je opravdu potřeba zamakat, aby se to dotáhlo do takové podoby, která opravdu bude fungovat," myslí si poslanec ODS Jiří Havránek.

Sám ministr se v úterý k situaci nevyjádřil. Resort se ale brání, že systém postupně aktualizuje a odstraňuje problémy. "Zákon předpokládal spuštění systému k 1. červenci s tím, že ty základní funkcionality, které vyžadoval zákon, ten systém obsahoval," uvedl náměstek ministerstva pro místní rozvoj Lukáš Černohorský (Piráti).

"Následuje teď vývoj podle jednotlivých požadavků, které mají stavební úřady nebo případně nějaké připomínky dotčených orgánů, že by se jim hodila ještě nějaká funkcionalita, protože ten systém stavebního řízení teď funguje podle nového systému," pokračoval.

Problémy s digitalizací stavebního řízení chtějí poslanci řešit na zasedání sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Podle zástupců hnutí ANO je ve hře i další mimořádná schůze.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.