Maďaři pouštějí Rusy a Bělorusy do Schengenu. Nijak je neprověřují

Maďarský premiér Viktor Orbán se přátelskými vztahy s ruským režimem už nijak netají. Do Kremlu se přednedávnem vydal s ruským vůdcem údajně vyjednávat podmínky konce války na Ukrajině. Teď Maďarsko znovu dokazuje, že vztahy s Moskvou jsou i přes válku, kterou Rusko vede, vřelé, jeho občanům umožňuje nekontrolovaný vstup do své země, a tedy i do schengenského prostoru.

Díky maďarskému programu Národní karta mohou občané Ruska, ale i Běloruska přicestovat i s rodinami bez prověřování. V Maďarsku navíc mohou získat status hostujícího pracovníka minimálně na dva roky.

[chooze:article;value:566174]

Maďarské otevření Schengenu Rusům vyvolalo rozhořčení u mnohých zahraničních politiků. Orbán podle některých z nich v podstatě otevřel Rusům a Bělorusům brány do schengenského prostoru.

"Česko rozhodně svou vízovou politiku vůči Rusku a Bělorusku rozvolňovat nyní nebude. Kroky jiných zemí nám z diplomatického hlediska nepřísluší komentovat," vzkázal mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Motivů, proč Maďarsko začalo do své země bez kontrol Rusy vpouštět, je prý víc. Spekuluje se, že jedním z nich je možná dostavba jaderné elektrárny ve spolupráci s ruským Rosatomem.

[chooze:article;value:566750]

"Je dobré tady vidět to načasování i v návaznosti na tu poslední Orbánovu návštěvu Moskvy. Rusko tedy zjevně požádalo Orbána, aby k takovému kroku přistoupil, a Orbán měl důvod Rusům vyjít vstříc," míní Jan Šír z Katedry ruských a východoevropských studií FSV UK.

Orbán kvůli své proruské politice leží v žaludku mnohým vysokým představitelům Evropské unie i NATO už od počátku Ruskem rozpoutané války na Ukrajině. Někteří politici dokonce volají po zastavení maďarského předsednictví EU, podle nich Maďarsko podrývá hodnoty, které přijala celá Unie.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.