CHKO Krušné hory má být největší v Česku. Starostové ale mají strach

Mnozí její vznik vítají. Někteří starostové krušnohorských obcí mají ale obavy o tamní rozvoj i o bezpečnost.

Nová chráněná krajinná oblast má pokrýt takřka celé Krušné hory, táhnout se má od Kraslic na Sokolovsku až po Petrovice na Ústecku.

[chooze:article;value:563430]

​Starostové obcí podporují větší ochranu přírody a většina souhlasí i se vznikem CHKO. U některých ale přetrvávají obavy.

"Probíhala řada jednání určitě jich bylo přes stovku. Diskutovalo se. Někde se upravovaly hranice," říká Michal Servus, vrchní ředitel sekce ochrany přírody a krajiny na ministerstvu životního prostředí.

"Myslím, že ten kompromis, který teď ministerstvo životního prostředí představilo, vlastně splňuje i to, že bude zajištěná ochrana v tom celoplošném charakteru. Ale současně obce, které předpokládají nějaký vnější rozvoj, nejsou součástí CHKO," upozorňuje Karel Jakobec (ODS), 1. náměstek hejtmana Karlovarského kraje.

"I když Krušné hory z větší části už jsou chráněny, to určitý zásah bude a teď bude záležet jenom na tom, jak se k tomu jednotlivé obce vyjádří," podotýká Jan Schiller (ANO), hejtman Ústeckého kraje.

Ministerstvo životního prostředí ale upozorňuje, že i v chráněné krajinné oblasti se z bezpečnostních důvodů může těžit dřevo a pravidla by neměla narušit běžný život v okolních obcích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.