Vláda má plán financování jen jednoho bloku Dukovan. Opozice žádá vysvětlení

Zhruba 200 miliard korun, tolik bude stát jeden nový blok jaderné elektrárny Dukovany. Jihokorejská firma má postavit dva. Jenže financování je zatím známé jen u toho prvního.

"Do konce roku splníme ten úkol, abychom připravili model financování druhého bloku, jistě budeme vycházet ze zkušeností z té první notifikace. Je možné, že budeme kombinovat několik finančních nástrojů," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Plán financování druhého bloku teď vytváří pracovní skupina složená ze zástupců ministerstev financí, průmyslu a obchodu a ČEZu. Podle opozičních zástupců je to pozdě.

[chooze:article;value:565226]

Opozice bude chtít otázku financování Dukovan otevřít co nejdřív, nejlépe hned po sněmovních prázdninách. "Je to nezodpovědnost vlády a vůbec nechápu, co za ty dva roky udělali. To, že vyhlásili vítěze tendru, který jsme komplet připravili, je v pořádku a souhlasíme i s tím, že se budou budovat dva bloky naráz, ale to znamená, že se bude muset komplet změnit financování. Můžeme to řešit na mimořádné schůzi, ve výborech, ale musí se o tom začít diskutovat," řekl místopředseda Sněmovny a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

"My bychom rádi toto téma otevřeli na rozpočtovém výboru, který bude dřív než plénum Sněmovny, určitě by to měl projednat i hospodářský výbor," míní místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

"Kritika opozice není namístě. Měla by si zamést před vlastním prahem, protože hlavní starostí dnes kritizujícího bývalého ministra průmyslu a obchodu bylo, aby z tendru tehdy nevypadl ruský Rosatom. Je třeba si připomenout, že vláda rozhodla teprve před ani ne dvěma týdny, kdo bude preferovaným uchazečem a že se nebude stavět jeden jaderný blok, ale dva. Z toho důvodu se finální model financování na tyto dva bloky nyní logicky připravuje a bude hotov do konce tohoto roku," vzkázalo ministerstvo financí.

[chooze:article;value:548096]

Nepřipravené financování by stavbu mohlo podle odborníků ale zdržet. "Jdeme do hospody a nemáme peníze s sebou a věříme, že nějaké přijdou, než budeme povinni platit. Ale já předpokládám, že vláda si je toho vědoma a buď má něco v Bruselu předjednáno, nebo si věří, že to dokáže protáhnout v čase, aby tu veřejnou podporu na financování získala. Já bych si také myslel, že doufá v to, že nové složení Evropského parlamentu a Komise bude k jádru více vstřícné," poznamenal analytik Radim Dohnal.

Podle Dohnala ale nemusí být cena 200 miliard za jeden blok konečná. Navýšit ji můžou například úroky z dlužných částek. Vyšplhat by se tak mohla až na dvojnásobek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.