V lesích se šíří africký mor prasat. Nechoďte do nich, žádají veterináři

"Určitě bychom chtěli požádat veřejnost, aby nechodila mezi vyznačené trasy. Pohyb té veřejnosti může způsobit vyplašení té tlupy a migraci na úplně jiné teritorium," uvedl ředitel Krajské veterinární správy Libereckého kraje Roman Šebesta.

Populace divokých prasat se o prázdninách začala chovat úplně jinak. Aktuálně vytvářejí obří tlupy a nejsou ojedinělé případy, kdy jediná čítá třeba tři bachyně s 25 selaty. Kvůli turistům v lesích urazí mnohem větší vzdálenosti a myslivcům to hodně komplikuje lov.

"Vytváří početné tlupy. Je to víceméně nahodilý lov. Dneska na vnadiště prase divoké chodí relativně málo právě proto, že to má spojené se strachem jak z vlka, tak z člověka, kde se intenzívně loví, a přizpůsobila se tomu. Je to jejich obranný systém," vysvětlil honební starosta Mníšku u Liberce Václav Vacek.

[chooze:article;value:542034]

Jen v bukových lesích mezi Oldřichovem v Hájích a Mníškem u Liberce našli myslivci celkem 11 uhynulých divočáků na africký mor prasat. "Přešla asi od nás z Frýdlantského výběžku. Přelezla hory a skončilo to někde tady. Tu zvěř je potřeba nechat v klidu, aby zůstala tam, kde je. Jestli se to má ulovit nebo to má pojít, ať to zůstane na těch místech a nehýbe se to," řekl honební starosta Kunratic u Frýdlantu a Andělky u Višňové Lumír Pašek.

Myslivcům komplikují odstřel i přeplněné mrazáky. Laboratorní vyšetření prasat se totiž před měsícem rozšířilo kromě testů na svalovčitost a africký mor prasat i o testy na přítomnost protilátek moru. Na výsledky teď musí čekat dvakrát déle.

"Veterinární ústav vyšetřuje protilátky na africký mor prasat pouze ve čtvrtek. Když střelíte divočáka ve středu nebo ve čtvrtek, tak čekáte týden nebo i osm dní, než vám přijdou výsledky. Teď by bylo dobré, kdyby to bylo aspoň dvakrát týdně. Zkrátí to lhůtu skladování zvěřiny," doplnil Pašek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.