Ukrajinci a Romové hlídají plzeňské ulice. Snaží se předcházet sporům

Jejich revírem jsou hřiště, ubytovny nebo úřady. Ukrajinsko-romské hlídky každý den korzují v místech, kde se pohybují obě menšiny.

"Stačí jako autorita, když je někdo v uniformě, upozorní a děti se chovají slušně a dospělí také," říká preventista Městské policie Plzeň Vladimir Skačkov.

​I když práce může být nebezpečná, jeho kolegyně se nebojí. "Upřímně, já už strach nemám. Vím, že pokud mi někdo něco udělá, tak dostane pořádně na nos," vysvětluje preventistka Městské policie Plzeň Sabina Franková.

[chooze:article;value:563976]

​V Plzni žije na 16 tisíc Ukrajinců, Romů orientačně osm tisíc. Preventistů je pouze osm, a tak se na ně lidé obracejí už i mimo pracovní dobu.

Spory začínají často už na dětských hřištích, kde se obě komunity potkávají. Preventisté proto chodí i tam.

"Řeknu: 'Nesmíte to dělat, jste už skoro dospělé osoby.' Je jim 16, 17, skoro 18. Třeba 15 lidí jde na jednu houpačku a malé děti jen koukají. Chtěly by si tam zahrát, ale nemůžou. Tak jim řeknu, že musí být nějak zodpovědní, uvádí" preventista Skačkov.

[chooze:article;value:565536]

​"Když mě a kolegy vidí Ukrajinci, přece jen jsem tmavší pleti, tak si říkají, aha, tak asi dobrý, a baví se s námi víc. Zjistí, že jsme v pohodě, tak nás zdraví," upřesňuje preventistka Franková.

Hlídky fungují především jako komunikační spojka, takže třeba rvačky řešit nemůžou. Pokud nezabere domluva, volají na místo kolegy z městské policie.

"Preventisté venku odvádějí perfektní práci, ve spoustě záležitostí nám pomohli nebo vztahy na místě narovnali, takže to určitě hodnotíme pozitivně," neskrývá radost mluvčí plzeňských strážníků Tereza Schliková.

Teď v létě hlídky preventistů řeší hlavně konzumaci alkoholu na veřejnosti nebo v případě Ukrajinců grilování na nevhodných místech. A sledují také dění na ubytovnách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.