ŘSD chce na silnice přidat třetí pruh. Soustřeďte se na dálnice, radí experti

O plánu ŘSD jako první informovaly Hospodářské noviny. Silničáři si už podobný model vyzkoušeli na silnici I/3, která propojuje Prahu a jižní Čechy. U Benešova ji rozšířili a přidali třetí pruh už v roce 2017. Kolony ale nezmizely.

"Všichni řidiči, kteří jezdí do jižních Čech, velmi dobře vědí, že když sjedou z dálnice D1 na silnici první třídy, tak první překážka, která je čeká, je úzké hrdlo, což je právě kruhový objezd u Benešova, který je zpomalí, tím pádem se tam tvoří kolony," popsal dopravní expert Zdeněk Lokaj.

Ředitelství silnic a dálnic plánuje například rozšíření stávajícího tříproudého úseku mezi Mirošovicemi a Benešovem. A to o další tři kilometry.

Kromě obchvatu Benešova plánuje ŘSD i přestavbu silnice mezi Brnem a Znojmem. V plánu je také rozšíření silnice mezi Pískem a Českými Budějovicemi.

"Jde o to udělat dopravu plynulejší, především tam, kde je vysoká intenzita a kde mají řidiči tendenci třeba i riskantně předjíždět," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

[chooze:article;value:562725]

Podle dopravních expertů je to ale pouze krátkodobé řešení a silničáři by se prý měli raději zaměřit na nedostavěnou dálniční síť. "Je to řešení, které je rychlé, které je relativně levné. Třeba na výpadovce na Benešov a dále do jižních Čech nám rozhodně chybí dálniční spojení," upozornil Lokaj.

"Je to určitý ekonomický kompromis," podotkl dopravní expert Roman Budský. "Obecně s každým rozšířením infrastruktury souhlasíme a vítáme ho. Při rychlosti staveb našich dálnic to vypadá, že se to vyplatí," dodal mluvčí spolku ČESMAD Martin Felix. Silničáři by měli se stavbou tříproudých silnic začít v letech 2026 a 2028.

[chooze:article;value:565233]

"Bylo by velkým omylem myslet si, že ŘSD vnímá tříproudové silnice jako náhradu za dálnice," reagoval Rýdl. "Tříproudové silnice mají pomoct bezpečnosti a průjezdnosti," dodal. Plán tedy podle něj neznamená, že se potřebné dálnice nedostaví. ŘSD podle něj pracuje na jejich dostavbě.

Na dálnice se čeká desítky let

Jedním z míst, kde dálnice zoufale chybí, je spojení Brna s Vídní. Na dálnici D52 se tam čeká několik desítek let.

"Chybí mi dálnice D52, protože by ubylo hodně problémů," podotkla starostka Perné Ladislava Charvátová (nez.). "Vznikají nepřehledné dopravní situace, vznikají kolony, zvláště teď v sezóně, kdy jsou na běžném pořádku zácpy. A lidi to nebaví," zdůraznila.

D52 v současné době vázne na stanovisku EIA. To má posoudit vliv stavby na životní prostředí. 

Na Nových Mlýnech připadají v úvahu dvě varianty, o kterých stále není rozhodnuto. Buď se současná silnice rozšíří na čtyři pruhy, nebo povede souběžně podél ní most.

[chooze:article;value:563903]

"Dálnice D52 je v zásadách územního rozvoje Jihomoravského kraje zanesena již od roku 2016. Tudíž stát a potažmo Ředitelství silnic a dálnic má z hlediska kompetencí kraje vše potřebné k dispozici téměř osm let," prohlásila Martina Žídková z Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Dálnice D6 z Karlových Varů do Prahy je druhým případem. "V případě karlovarské D6 nyní jsme v situaci, kdy máme rozestavěny čtvrtý úsek, letos navíc bude otevřena přeložka Krupé, takže proces scelování trasy mezi Prahou a Karlovými Vary probíhá a pokračuje. My bychom tu dálnici celou chtěli mít hotovu do konce roku 2028," informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

[chooze:article;value:560022]

Třetím případem je dálnice D11. "Problém je jinde. V souboji u komerčních dodavatelů, kteří se ucházejí primárně o ten závěrečný úsek, který povede na hranici. Máme nedokonalý zákon o zadávání veřejných zakázek. ÚHOS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, pozn. red.) do této chvíle nebyl schopný rozhodnout," tvrdí stínový ministr dopravy Martin Kolovratník (ANO).

"Čekáme na výsledek výběrového řízení na dodavatele klíčové stavby, v momentě, kdy proběhnou všechny procesy a všechny přezkumy, může ta věc proběhnout dál," vzkázal Jemelka. Podle vyjádření ministerstva dopravy by měla být dálnice D11 dokončena do roku 2028.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.