Královská rodina truchlí. Zemřel princ, který se před lety vzdal trůnu

[chooze:gallery;value:36818]

Princ Michael byl jediným dítětem řeckého a dánského prince Christophera a jeho manželky princezny Františky Orleánské. Zároveň byl bratrancem a posledním žijícím mužským příbuzným vévody z Edinburghu prince Philipa.

Jak uvádí deník Independent, jeho rodiče zemřeli, když mu bylo 14 let. Následně se vydal studovat politologii do Paříže, po čemž absolvoval vojenskou službu u řecké pobřežní stráže.

[chooze:article;value:552564]

Monarcha byl znám svým manželstvím s umělkyní Marinou Karellou, s níž vychoval dvě dcery. Vzhledem k tomu, že Marina nebyla urozeného původu, musel se Michael vzdát práv na řecký trůn. Byl ale jediným členem královské rodiny, který zůstal v zemi, když v roce 1967 po vojenském převratu padla vláda.

Princ se poté vydal na dráhu historika a spisovatele. Jeho kariéra dle deníku Mirror začala v roce 1970, kdy se zaměřoval na historické předměty. Vystupoval pod jménem Michel De Gres a stal se mezinárodně uznávaným autorem, jenž napsal desítky bestsellerů.

[chooze:article;value:531967]

Michael zemřel v neděli v nemocnici v Athénách. Pohřben by měl být ve čtvrtek. Poslední žijící přímou sestřenicí prince Philipa tak zůstává 95letá lady Pamela Hicksová, která šla královně Alžbětě II. během svatby za družičku.

Kate se ukázala na veřejnosti. Rakovině navzdory rozdávala úsměvy (07/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.