Zloději číhají všude aneb co dělat, když vás okradou na dovolené

Krádež na dovolené pro vás bude jistě šok, ale důležité je nepanikařit a vyřídit vše, co budete potřebovat pro pojišťovnu. Můžete samozřejmě doufat, že místní policie pachatele vypátrá, ale radši s tím moc nepočítejte. Naděje na dopadení zloděje velká není.

Kontaktu s policií se přesto nevyhnete. Ať už vám ukradli cokoliv, včetně cestovních dokladů, vždy ohlaste krádež na policii. Ta vám vydá doklady, které pak použijete při nahlášení škody v pojišťovně nebo je budete potřebovat pro vydání náhradního cestovního dokladu.

Vždycky mějte u sebe kartičku od cestovního pojištění. Budete na ní mít číslo smlouvy a kontakt na asistenční službu. Na tu zavolejte v každém případě, protože operátor vám řekne, co přesně máte dělat.

Postup při krádeži na dovolené v zahraničí

Pokud jste po návratu z pláže našli vykradený hotelový pokoj, udělejte si seznam všeho, co vám chybí, a běžte věc nahlásit na recepci hotelu. Pokud se v dané zemi nedomluvíte, vezměte s sebou delegáta zájezdu. Pomoc vám poskytne i asistenční služba, kterou máte k cestovnímu pojištění. Funguje nonstop v českém jazyce a pomůže vám s řešením jakékoliv situace, zajistí tlumočníka a nasměruje vás na správné úřady.

Přišli jste o peněženku a platební kartu? Kartu si co nejrychleji zablokujte (buď sami v mobilním bankovnictví nebo zavolejte do banky) a vše ihned ohlaste na policii. Platební kartu můžete mít pojištěnou proti ztrátě a krádeži. Pak vám pojišťovna proplatí všechny neoprávněné výběry. Horší je, když vám ukradnou i mobil. Pomoct by vám pak měli v hotelu nebo na policii. Využijte internetový koutek a změňte si hesla ke všemu, k čemu máte z mobilu přístup.

Nebo vám ukradli zavazadla z „rakve“ na autě? Zavolejte policii a nechte si vystavit potvrzení o krádeži, následně kontaktujte pojišťovnu. Myslete na to, že box musí být uzamčený a zabezpečený tak, aby zloděj musel bojovat s překážkou. Jinak vám pojišťovna škodu neuzná.

Jak řešit krádež dokladů

Když přijdete o občanku nebo pas, budete mít potíže s návratem domů, nehledě na to, co s ukradenými doklady může zloděj provést. Nahlášení události na policii je nezbytné. Policie vám vystaví dokument, který budete potřebovat k vydání náhradního dokladu.

Pak hned kontaktujte zastupitelský úřad ČR. Ideální je, když máte s sebou kopie všech dokladů. Domluvte si schůzku a konzulát vám vydá náhradní cestovní doklad pro vycestování ze země. Jeho platnost je omezená, takže se zajímejte o to, jak dlouho vám bude platit (pro případ, že nehodláte dovolenou předčasně ukončit). Dostat ho můžete i na počkání, ale můžete čekat i několik dní.

Ztrátu nebo krádež dokladů musíte po návratu znovu nahlásit na svém obecním nebo městském úřadě, případně na policii. 

Věděli jste že…

… existuje žebříček evropských zemí, ve kterých se nejvíce krade? Sestavuje ho Britská cestovní pojišťovna Quotezone a letos se v něm umístily: Itálie, Francie, Německo, Španělsko, Nizozemí, Portugalsko, Turecko, Řecko, Polsko a Irsko.  

Jak se pojistit proti krádeži

Sjednejte si cestovní pojištění, které pokryje co nejvíc rizik. Samozřejmostí by měla být vždy dostupná asistenční služba, která s vámi nepříjemnou situaci vyřeší.

Podívejte se, co všechno cestovní pojištění obsahuje, a případně přidejte vhodná připojištění. Určitě se bude hodit:

  • pojištění zavazadel proti ztrátě a krádeži,
  • pojištění sportovních potřeb a elektroniky proti krádeži,
  • pojištění dětských potřeb,
  • pojištění zpoždění zavazadel, jestli cestujete letecky (pokud se zavazadlo zpozdí o více než 6 hodin, pojišťovna vám proplatí náhradní oblečení a hygienické potřeby, schovejte si účtenky).

Nezapomeňte ani na pojištění platební karty, které se vztahuje i na osobní věci (mobil, doklady, peněženka).

O tom, že se ztráty, které vám nenechavé ruce zlodějů způsobí, mohou vyšplhat v některých případech hodně vysoko, svědčí příklady událostí, ve kterých v letošním roce pojišťovny cestovatelům proplatily škodu:

  • Krádež peněženky v Itálii vyšla na 1900 Kč.
  • Ukradené lyžařské hůlky v Rakousku vyčíslila klientka pojišťovny na 1200 Kč.
  • Za odcizené dámské lyže a hůlky v Rakousku proplatila pojišťovna 6198 Kč.
  • Finanční újma za ukradená zavazadla z vozidla v Jihoafrické republice se vyšplhala na 40.000 Kč.
  • Zavazadla ukradená v Itálii – 19.587 Kč.

Kdy pojišťovny krádež neproplatí

Jsou bohužel také situace, kdy se náhrady škod nedomůžete a pojišťovny vám odmítnou ukradené věci proplatit. Proto si vždy pečlivě prostudujte v podmínkách pojištění výluky, obvykle se vztahují na:

  • sportovní potřeby, které nebyly zabezpečené nebo uložené v místnosti k tomu určené;
  • věci ponechané na veřejnosti bez dohledu;
  • věci ze stanu nebo přívěsu;
  • zavazadla z auta, pokud byla ukradena během noci a auto nebylo na hlídaném parkovišti.

Ve velké většině případů vám ale cestovní pojištění pomůže. Vaše oblíbené věci vám sice vrátit nedokáže, ale pomůže vám alespoň vypořádat se s finančními ztrátami a výdaji na věci nové. Důležité je mít především dobře nastavené limity krytí, obzvlášť pokud například cestujete s dražším vybavením.
Pokud si nejste jistí, jaké cestovní pojištění vybrat, můžete si pomoct online srovnávačem na Ušetřeno.cz. Během pár minut a z pohodlí domova si na něm nejen srovnáte jednotlivé nabídky, ale cestovní pojištění i s vybranými připojištěními si tam rovnou můžete také sjednat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.