Varování šéfa české tajné služby: Svět je na hraně globálního konfliktu

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka upozornil na to, že svět se nebezpečně pohybuje na hradě globálního střetu, což se promítá i do dění v České republice. Zdůraznil, že BIS sice dělá maximum pro to, aby ochránila české občany, ale lidé si sami musí uvědomit, že se to týká i jich.

"Svět je ve varu a nebezpečně se pohybuje na hraně globálního střetu. BIS v této situaci bude i nadále dělat maximum, aby přispěla k ochraně ČR a jejích občanů. Není to ale jen o bezpečnostních složkách, ale o uvědomění si každého z nás, že v ohrožení jsme na jedné lodi, v jedné zemi," citoval Koudelku portál Novinky.cz.

[chooze:article;value:503552]

​Hrozeb je prý hned několik. Koudelka uvedl ohrožení Evropy ruským imperialismem, sabotáže či zpravodajské operace Ruska, Číny a Íránu, nepřátelskou propagandu, migraci, hrozbu islámského terorismu, nárůst pravicového extremismu, nelegální obchod se zbraněmi, kybernetické útoky či možné zneužití umělé inteligence.

S varováním přišel na 30. výročí vzniku BIS. Za tu dobu podle nynějšího šéfa ušla česká tajná služba velký kus cesty. "Od těžkých začátků, kdy jsme se všechno teprve učili, přes zásadní pomoc našich zahraničních partnerů s výcvikem až po současnou silnou, sebevědomou a doma i v zahraničí respektovanou zpravodajskou službu," dodal Koudelka.

Prezident jednal se šéfem BIS. Ten označil Rusko a Hamás za bezpečnostní hrozby:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.