Bohatí bohatnou a chudí chudnou. Sociální rozdíly v Česku se zvětšují

Bohatí bohatnou a chudí chudnou. Tak by se dal v krátkosti popsat vývoj české společnosti. Na vině je hlavně vysoká inflace posledních let, která postihla především domácnosti se středním a nízkým příjmem.

"Vidíme, že počet lidí, kteří mají velký problém vyjít se svým příjmem, vzrostl za poslední dva roky na dvojnásobek. Na druhé straně lidé s vyšším příjmem se nemuseli moc uskromňovat," uvedl Martin Buchtík, ředitel analytického ústavu STEM.

"Řádově několik desítek procent domácností má problém s jednorázovým výdajem vyšším než šest tisíc korun. Desítky procent domácností neušetří ani tisíc korun během měsíce. Takže tady máme nemalou část domácností, které stěží vyjdou se svými příjmy," řekl Daniel Hůle, vedoucí programu Dluhové poradenství Člověka v tísni.

[chooze:article;value:566769]

Lidé tak berou útokem třeba slevové akce na potraviny. "Zájem o naše potraviny vzrůstá poslední dobou, lidé dojíždění, hlavně o víkendu, i mimopražští," potvrdila Aneta Spilková, manažerka prodejny s levnými potravinami.

Nejen v obchodě se zlevněným zbožím je ale nabito. Roste zájem i o luxusní zboží. "Zájem o sportovní a luxusní auta je každým rokem větší a větší. Když to porovnáme před deseti lety, tak ta čísla jsou mnohem vyšší. Spíš si to člověk kupuje pro zábavu nebo u těch limitovaných edicích aut třeba za desítky nebo stovky milionů korun, tak je to i investice," sdělil vedoucí prodeje Filip Šivic.

Situace se ale liší také v jednotlivých regionech. Zatímco ve velkých městech nejsou sociální nůžky tolik otevřené, například v Ústeckém nebo Karlovarském kraji jsou sociální rozdíly velmi patrné.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.