Práce ze zahraničí láká stále více Čechů. Ne každý si to ale může dovolit

Pro tento kompromis se rozhodl například finanční poradce Vojtěch Škoda z Jihlavy. Momentálně je v Česku, ale část roku žije a také pracuje na karibském ostrově Roatán.

"Dokážeme tam pracovat. Trošku je nevýhoda, i když já tomu říkám výhoda, časový posun. Mají tam o osm hodin méně. Ale na dálku můžeme pracovat i fungovat úplně bez problémů," vysvětlil pro TV Nova.

A další Češi se tam živí tím, že pronajímají krajanům své domy nebo jejich části. "Jezdí tam za námi hosté, dokážeme jim vytvořit i dovolenou na míru," prozradil pan Škoda.

[chooze:article;value:566294]

Jenže exotický home office z Roatánu nebo třeba Bali, Thajska, Dubaje, Dominikánské republiky, Malediv nebo jihu Evropy si ne každý může zařídit a fungovat v něm. Na dálku odkudkoliv ze zahraničí pracují hlavně ti, kteří k tomu potřebují jen notebook a internetové připojení.

Podle odhadů odborníků tímto způsobem pracují alespoň část roku už desetitisíce Čechů. "Tito novodobí digitální nomádi, jak se někdy této pracovní síle říká, se uplatní nejvíce v odvětví služeb. Typicky jsou to lidé, kteří pracují v konzultačních společnostech nebo ve finančním poradenství," řekl ekonom David Marek.

[chooze:article;value:566097]

"Dnes vám technologie umožňují komunikovat na dálku stejně efektivně, ať už sedíte v kanceláři v Česku, =nebo sedíte někde na Kanárských ostrovech," uvedl Jiří Krátký, zvláštní zmocněnec ČR pro krajany v zahraničí.

Přitom tento pracovní trend se objevuje hlavně v posledních třech pokoronavirových letech, kdy se díky digitalizaci v řadě odvětví přesunula velká část práce právě na internet.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.