Expertka na řeč těla má o Kramném jasno: Snaží se působit, že nevraždil

Kramný nám chce ukázat, že si už vytrpěl dost. "On je ale silný člověk a rozhodně by se nedalo říct, že je zlomený a celou dobu si myslí, že je nevinen," říká pro TN.cz odbornice na řeč těla Eliška Landová. Komentuje video s Petrem Kramným z druhého dílu seriálu Kauza Kramný, který vychází na Voyo v pátek 26. července. Snímek byl částečně natáčen i ve věznici Mírov, kde si odsouzený vrah své manželky a dcery odpykává svůj 28letý trest. 

Jak na vás působí Petr Kramný, který se po delší době objevil kvůli natáčení dokumentárního seriálu před objektivem kamery?

On hovoří hlavně o sobě a nikoli o své dceři a ženě, které přišly o život. A jde mu o jeho pocity. Když někdo přijde o svou nejbližší rodinu, mluví většinou o ní a ne o sobě. Zmínil se jen o náhrobcích a o tom, jak o nich nic nevěděl, když byl v nemocnici. Setkala jsem se s mnoha lidmi, kteří ztratili své blízké, Kramný se ale projevuje jinak. 

[chooze:article;value:566454]

Jste odbornicí hlavně na řeč těla.

On pohledem řeči těla působí jako člověk, který se snaží se svými gesty hospodařit. Ta nejsou ani trochu rozmáchlá. Je také vidět, že hodně pracoval na tom, aby ta jeho gesta působila co nejlépe. On se vždy evidentně snažil, aby přesně odpovídala jeho obrazu, který si o sobě vytvořil.

To má pravděpodobně nějaký účel…

Zdá se, že on se snaží svým přístupem k věci získat nejen pozornost, ale hlavně sympatie ostatních tím, že bude ukazovat, jakou je obětí osudu.

Roky vězení se nicméně projeví asi na každém…

Není možné, aby kdokoli vyšel z vězení a nebyl tím poznamenán. O těchto věcech jsem mluvila přímo s psychologem z věznice Mírov. Podle něj poté, co lidé vězení opustí, mají na výběr, jakou cestou se vydají. Mohou se rozhodnout, že po zbytek života budou dělat věci tak, jak se skutečně dělat mají, nebo se samozřejmě může stát, že vinu za to, že přišli o spoustu let svého života, budou svádět na všechny kolem.

[chooze:article;value:566061]

To je ta horší varianta.

Tito lidé pak bývají až do smrti zatrpklí. Stáhnou se zcela do sebe a nechtějí mít s tím vnějším, nepřátelským světem nic společného. Rozhodně bude velmi záležet na tom, s kým se Kramný setká, až se dostane na svobodu a jak s ním budou lidé jednat.

Troufnete si odhadnout, v jakém psychickém stavu nyní Kramný je?

On očekává, že se dočká spravedlnosti a že si všichni začnou domnívat, že si už vytrpěl dost. On je ale silný člověk a rozhodně by se nedalo říct, že je zlomený. Celou dobu si myslí, že je nevinen. Také si přeje být středem pozornosti. A to někdy vede k takovým dost podivným koncům. Takoví lidé mohou provést nějakou hloupost.

Osudná noc na pokoji smrti. Kramný 11 let od vraždy Moniky a Klárky promluvil:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.