Úředníci kvůli stavebnímu zákonu zuří. Vyhlásíme stávku, volá část z nich

"Ten systém, jak ze strany těch, kteří podávají ta stavební řízení, tak i těch úřadů běží a je v provozu," řekl ve čtvrtek ve večerní zpravodajské relaci televize Nova ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Jeho vyjádření rozčílilo starosty řady měst a obcí.

"Tvrdit, že něco běží, neznamená, že to funguje," zlobila se starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). "Mně přijde úsměvné, že pan ministr mluví o tom, že systém běží, ale on nefunguje. Za město Chrast mohu říct, že jako město jsme podávali žádost o dělení pozemku, kterou jsme nebyli schopni přes portál stavebníka podat," přidal se starosta města Chrast Vojtěch Krňanský (nez.).

"To miminko pana Bartoše je totiž úplně mrtvé nebo se úplně nenarodilo. Vezměte za ruku pana Bartoše nebo pana Klána, přiveďte ho sem. Ať se pokusí zadministrovat jedinou nejtriviálnější žádost, která došla. Já se s vámi vsadím o co chcete, že to prostě nedokáže," rozčílil se vedoucí stavebního úřadu ve Strakonicích Jaroslav Zeman.

[chooze:article;value:566521]

Třeba v Jablonci nad Nisou mají úředníci zatím rozpracované dvě nové žádosti, které v této chvíli nemohou nijak dokončit. "Rozhodně se neotevře dokumentace. Když to stáhnu, tak se nám otvírá tabulka, že není soubor podporován. Pokud to zkouším v PDF souboru, rovnou mi to píše, že neexistuje," sdělila Petra Haltufová, vedoucí stavebního odboru jabloneckého magistrátu.

Podobně jsou na tom úředníci v Liberci. "Situace v Liberci je rozhodně zoufalá. Portál stále nefunguje. Digitální systém nemá třeba krok zpět, aby naši úředníci opravili chybu," nechal se slyšet primátor Jaroslav Zámečník (SLK). "

"My stále vidíme, že na zhruba 700 místech se ti úředníci do toho systému ani nepřihlásili," řekl ve čtvrtek ministr Ivan Bartoš.

Z úřadů, které televize Nova oslovila, se přihlásili všichni. Jen už ztrácejí trpělivost. A to proto, že vědí, že ve lhůtách vymezených zákonem nestihnou žadatele o stavební řízení obsloužit. "Termíny, které máme plnit? Ty nejsme schopný plnit. Vůbec," poznamenala Petra Haltufová z Jablonce nad Nisou.

Očekávají, že lidem budou vznikat škody, ti pak svůj hněv obrátí proti úředníkům. "Obávám se, že to může být realita města Liberce a začnou úředníci stávkovat," myslí si primátor Zámečník. "Dokud ministerstvo neudělá kompletní program, který by měl fungovat," dodala Haltufová.

"Pokud by byla vyhlášena nějaká stávka, tak napříč Českou republikou se do toho všichni úředníci přidají včetně našeho úřadu," přidal se starosta města Chrast Krňanský.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.