Chorvaté zavedli přísný zákaz. Za porušení rozdávají astronomické pokuty

Mladou Australanku Isabelle Lakinovou sleduje na tiktoku přes 12 tisíc lidí, a to zejména kvůli jejímu obsahu, který se zaměřuje na cestování. Lakinová si cesty poctivě dokumentuje. Své sledující mimo jiné varovala i před vysokými pokutami, které v Chorvatsku, Itálii nebo Francii lidem hrozí za to, že by se po městech pohybovali jen v plavkách.

"Holky, jestli nechcete platit pokutu 700 euro (necelých 18 tisíc korun, pozn. red.), tak nenoste do města vršek od plavek, aniž byste přes něj něco měly. Chytí vás, nechtějí, aby to turisté dělali," řekla v jednom z videí, které zveřejnila na svém tiktoku.

[chooze:article;value:566069]

Mezi turisty oblíbený ostrov Hvar zavedl řadu pokut za "nevhodné chování" v roce 2017, píše deník Mirror. Tehdy se jednalo o pokutu 600 euro, tedy přibližně 15 tisíc korun. Částka ale časem vzrostla, letos by vyšla na právě zmíněných 700 euro, což odpovídá necelým 18 tisícům korun. Stejnou částku zaplatíte i za pití na veřejnosti.

V Dubrovníku platí podobná pravidla od roku 2020 a vloni pokuty zavedl i Split. Pravidla se vztahují na historickém centrum, a to jak pro turisty, tak i pro obyvatele města.  

Chorvati zvedli ceny v restauracích. Nejdražší jsou na jihu země:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.