Zemřeli tam už dva Češi. Letovisko v Bulharsku přesto praská ve švech

[chooze:gallery;value:36786]

​Dva Češi zemřeli letos v bulharském Primorsku. Podle informací tamního průvodce Zdravka Vasileva se to však na popularitě tohoto černomořského letoviska negativně neprojevilo.

"Město vítá české a slovenské turisty od roku 1956. Vznikly dlouholeté vazby a tradice. Jsou generace, které Primorsko navštěvují každý rok," připomíná pro TN.cz turistický průvodce Zdravko Vasilev.

[chooze:article;value:566095]

Fotografie, které jste zveřejnil na sociálních sítích, vypadají, že pláže v Primorsku jsou opravdu přelidněné…

Snímky jsou z 24. července, to u nás bývá vrchol turistické sezóny. Takový příliv turistů ale nepamatujeme už deset let.

Mezi turisty, kteří se k vám vypravují, jsou i Češi, dva z nich ale dovolenou bohužel nepřežili…

Ano. Výjimkou bohužel nejsou ani nehody s tragickým koncem, ale ve většině případů jde o přecenění situace, neopatrnost nebo jako v případě dvou českých turistů také o zdravotní problémy. 

[chooze:article;value:565050]

Čím si oblibu vašeho letoviska navzdory občasným tragédiím vysvětlujete?

Naše moře má několik velkých výhod. Jednak je voda málo slaná a můžete se bez problému koupat velmi dlouho. U nás nejsou žádná jedovatá nebo nebezpečná zvířata, ryby ani medúzy. Voda neobsahuje žádné znečišťující látky. Pláže jsou hlídané a všude jsou plavčíci.

Češi o Primorsku vědí už delší dobu…

Město vítá české a slovenské turisty od roku 1956. Vznikly dlouholeté vazby a tradice. Jsou generace, které Primorsko, kde mají i své přátele, navštěvují každý rok. Jsou tady na výběr různé výlety na moři nebo mořské atrakce či jeep-safari v lese, výlety do sousedních měst nebo do Istanbulu. Téměř všichni místní mluví česky a ve městě jsou české a slovenské restaurace.

Jaké jsou v Primorsku ceny služeb a ubytování?

V restauracích se ceny za polévku a pivo pohybují od dvou do tří eur, což je 76 korun. Hlavní jídla vyjdou na tři až pět eur, tedy do 127 korun. Za nocleh ve dvoulůžkovém pokoji se platí od 30 eur (760 Kč) do 55 eur (1 400 Kč)  za luxusnější pokoj. Lehátko se slunečníkem od 5 do 15 eur (380 Kč) za nějaké luxusnější.

Experti na cestách: Bulharsko a práce delegáta (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.