Královská výplata. Dokument odhalil, kolik vydělává korunní princ William

[chooze:gallery;value:35590]

Zá účetní období 2023–2024 zamířila k princi z Walesu z jeho Cornwallského vévodství částka 23,6 milionu liber, tedy v přepočtu asi 715 milionů korun. Informoval o tom magazín People s odkazem na zveřejněnou roční závěrku panství.

Právě příjmy z vévodství s centrem na jihozápadním okraji Anglie jsou hlavním zdrojem peněz pro následníky trůnu. I když tak princ Wiliam ve své důležité roli nemá tradiční plat, přijde si v průměru na skoro 60 milionů korun měsíčně. Z těchto peněz platí kromě svých výdajů a výdajů své rodiny také různé dobročinné a charitativní projekty.

Vévodství bylo založeno už v roce 1337 právě jako zdroj příjmů pro korunní prince. Spravuje přes 50 tisíc hektarů půdy napříč Anglií a Walesem v hodnotě asi 1,3 miliardy liber, tedy skoro 40 miliard korun. Podle webu GB News navíc hodnota celého panství neustále roste. Jen za toto poslední období narostla o 31 milionů liber.

[chooze:article;value:566120]

I tak ale zisky pro prince mírně klesly. Ve srovnání s minulým obdobím o asi 400 tisíc liber, tedy asi 12 milionů korun. Podle zástupců za to mohl nárůst nákladů při správě majetku.

"Jsem rád, že se toho výsledku podařilo dosáhnout, přestože jsme vynaložili rekordní částku na opravy, údržbu a investice do našich zaměstnanců a programů udržitelnosti," okomentoval finanční výsledek tajemník vévodství Alastair Martin.

Velká Británie má nové bankovky. Je na nich portrét krále Karla III. (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.