Další zatčení v Paříži. Mladík měl plánovat teroristické útoky

Pouhý den před zahájením letních olympijských her francouzská protiteroristická policie PNAT zatkla 18letého muže. Měl plánovat spáchání jednoho či více útoků.

Podle informací policistů měl být muž v on-line i osobním kontaktu s dalším mladíkem, který byl vzat do vazby v úterý. "Vyšetřování se zaměřuje na jednu nebo několik násilných akcí, o kterých tito mladí lidé uvažovali," citovala PNAT agentura Reuters.

Zdali i tento útok měl souviset s olympijskými hrami, policisté nepotvrdili. "V této fázi se snažíme zhodnotit rozsah jejich plánů mimo diskuze vedené on-line," upřesnili.

[chooze:article;value:566180]

O úterním zatčení mladíka z jihu Francie jsme vás informovali v tomto článku. Muž měl být zradikalizovaný a o chystaném útoku měl psát na sociálních sítích. Podle zdrojů blízkých vyšetřování však až další šetření ukáže, zdali byl, teď už i se svým komplicem, útok schopen a připraven provést.

Kromě dvou mladíků zadrželi policisté v neděli i 40letého Rusa, jenž měl během olympiády připravovat rozsáhlé politické a destabilizační akce. Obvinili jej ze špionáže pro cizí moc.

Olympijské hry začínají v Paříži v pátek a potrvají do 11. srpna. Francie zavedla přísná bezpečnostní opatření, policie a armáda masivně zvýšily v hlavním městě svou přítomnost.

Ostře střežená Paříž. Před olympiádou jsou v ulicích tisíce policistů a vojáků (07/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.