Členy ochranky politiků označil jejich šéf za krysy. Útvar vyšetřuje inspekce

Ochranná služba Policie ČR čelí vážným problémům, lidé z jejího vedení čelí vyšetřování a jsou podezřelí, že vykazovali fiktivní přesčasy, za něž k platu pobírali desítky tisíc korun navíc. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se o útvar zajímá také kvůli údajnému nedostatečnému prošetření nálezu kokainu v Poslanecké sněmovně.

Aby toho nebylo málo, teď prosákl na veřejnost e-mail šéfa elitního policejního útvaru Jiřího Komorouse, z něhož citují Seznam Zprávy. Ten v něm nevybíravým způsobem reagoval na prosakování informací o interních záležitostech Ochranné služby na veřejnost.

[chooze:article;value:138013]

​"Těm pár bývalým a současným krysám, které zradily a zaútočily na svůj útvar s pomocí zaplaceného novináře, vzkazuji, že už jste víceméně všichni ustanoveni! Kdo seje vítr, sklízí bouři!!"

Slovem ustanovení se přitom v policejní hantýrce rozumí okamžik, kdy už vyšetřovatelé znají jméno pachatele trestného činu.

Ve stejném psaní Komorous apeluje na policisty, aby měli oči na stopkách kvůli nedávným atentátům na slovenského premiéra Roberta Fica či amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Policista s bohatými zkušenostmi

Dění u policie vzbuzuje nejen u veřejnosti rozpačité reakce. "Já sleduji i zahraniční média a je pravdou, že ochranné služby po celém světě nyní prověřují, jakým způsobem mají nastavené své postupy a jestli není potřeba něco změnit," uvádí pro TN.cz advokátka Dagmar Raupachová a podivuje se, že za této situace českou Ochrannou službou zmítají interní problémy.

Bezpečnostní konzultantka a bývalá policistka Veronika Fáberová přesto považuje Jiřího Komorouse za profesionála. "Pan generál je dlouholetým policistou s bohatými zkušenostmi a profesionálními znalostmi. Navíc ani nevím, jaké jsou zvyklosti v rámci interní komunikace Ochranné služby," vyhýbá se ukvapeným soudům konzultantka.

[chooze:article;value:558023]

​"Vzhledem k tomu, že GIBS momentálně všechny popisované záležitosti vyšetřuje, se pravděpodobně k těmto kauzám zatím nic bližšího nedozvíme," připomíná Fáberová.

"Nemůžeme ale stoprocentně vyloučit, že nebudou některé kauzy bagatelizovány či naopak přifouknuty. Moc bych si přála, aby ten výsledek vyšetřování byl objektivní a podložený důkazy. Pak by z toho policie měla samozřejmě vyvodit důsledky," dodává advokátka Raupachová.  

Groteska s kokainem pokračuje. Ať si Babiš zajde na testy, vyzval Bartoš (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.