Česko v područí veder. Zveřejnili předpověď na srpen

[chooze:gallery;value:36787]

Předpověď na čtyři týdny od 22. července do 18. srpna zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. A s teplým počasím se ještě na chvíli loučit nemusíme. "Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme kolem 27 °C, v posledním týdnu předpovědi kolem 25 °C," uvedl ČHMÚ.

Nejteplejší by měl podle předpovědi být týden od 5. do 11. srpna, kdy meteorologové očekávají průměrné nejvyšší denní teploty mezi 25 a 30 °C a s malou pravděpodobností až u 31 °C. Teplý by měl být týden předcházející, kdy by denní horní extrémy měly být mezi 26 a 29 °C.

[chooze:article;value:566111]

Týden od 12. srpna by naopak měl přinést ochlazení s nejpravděpodobnějšími nejvyššími denními teplotami mezi 23 a 27 °C. Noční minimální teploty by ale měly v srpnu postupně stoupat a právě ve třetím týdnu mají být nejvyšší.

Přibývat by postupně mělo i srážek. V prvním srpnovém týdnu jich s největší pravděpodobností spadne až 10, v druhém přes 20 a ve třetím i k 35 milimetrům. Celkově by se ale naměřené hodnoty neměly vymykat dlouhodobému průměru.

[chooze:article;value:566202]

Měsíční výhled počasí vydávaný ČHMÚ je založen na výstupech numerických předpovědních modelů a na statisticko-analogové metodě, která vychází z naměřených údajů na území ČR od roku 1912. Na rozdíl od krátkodobých a střednědobých předpovědí není měsíční výhled zaměřen na předpověď konkrétních hodnot teploty vzduchu a množství srážek pro jednotlivé dny, ale vyjadřuje předpokládaný celkový charakter počasí.

"Výhled nemůže postihnout krátkodobé výkyvy od tohoto trendu. Tedy např. předpověď období teplotně nadprůměrného nevylučuje během tohoto období krátkodobý pokles teploty i pod normál," upozorňují meteorologové.

Extrémní horka mají Česko zasáhnout o víkendu (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.