Stavebnictví zažívá krizi. Digitalizace ho ještě více brzdí, tvrdí ekonomové

Stavebnictví v Česku tvoří necelých 10 % hrubého domácího produktu, což je 420 miliard korun ročně. A neúspěšná digitalizace stavebního řízení může vést k dalekosáhlým škodám. "Týká se to v podstatě všech oblastí ekonomiky, kterou to prostě brzdí," upozorňuje analytik České spořitelny Michal Skořepa.

"Vidíme, že všechny země okolo v Evropské unii zase začaly po covidu růst, my jsme ale zemí, která od konce předcovidové doby vyrostla nejméně. Za velkou částí stojí stavebnický sektor," dodává pak ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Byrokratické překážky například odrazují developery, kteří raději stavějí byty v zahraničí, kde jsou stavební řízení jednodušší. Nedostatečná výstavba bytů v Česku se odráží také na jejich ceně. Dlouhodobě totiž převyšuje poptávka nad nabídkou, a ceny bytů tak stále rostou. Nejdražší jsou v Praze.

[chooze:article;value:566241]

"Rezidenční bydlení je drahé, to znamená, že lidé mají problém ho uplatit, což je samo o sobě špatné," říká pak ekonom společnosti CYRRUS Vít Hradil. Prodlevy ve stavebním řízení se navíc netýkají jen bytů, ale i výstavby celé státní infrastruktury, například dálnic.

"To pak zpomaluje úplně celou ekonomiku. Zároveň to taky hodně odrazuje zahraniční investory, protože málokdo chce investovat v zemi, kde se nedá pořádně převést kamion nebo kam se nedá dojet vlakem," dodává Hradil.

Fungující digitalizace však podle ekonomů vyřeší jen půlku problému. Stavební úřady by měly dodržovat především správní lhůty a vydávat stavební rozhodnutí v termínu.

Je to největší selhání vlády, tvrdí Karel Havlíček (ANO):

Podle hnutí ANO a SPD ministr Bartoš jasně selhal a měl by rezignovat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.