Prezident se zúčastnil zasedání vlády. S ministry jednal o zajištění bezpečnosti

Na středeční jednání kabinetu Petra Fialy (ODS) překvapivě přišel prezident republiky Petr Pavel. S ministry měl hovořit o zprávě o zajištění obrany. Tento bod jednání vlády je podle informací ministrů v režimu tajné.

"Dnešní debata byla věcná, otevřená, ale i kritická," řekl Pavel, když zhruba po dvou hodinách opouštěl budovu Strakovy akademie. Vláda si je podle jeho slov vědoma všech rizik spojených nejen s bezpečnostní situací, ale i s modernizací armády a s tím, jak postupuje. Situace se podle hlavy státu formuje především s ohledem na vývoj války na Ukrajině. I proto prý nejen Česko, ale také další země NATO urychlují vybavování a modernizaci svých armád.

[chooze:article;value:566141]

Znovu by se měl Petr Pavel zúčastnit jednání kabinetu, až budou ministři debatovat o podobě státního rozpočtu na příští rok.

​Kromě toho by se měli ministři zabývat dále novelou zpřísňující prodeje pyrotechniky. Vláda chce prodej úplně zakázat v tržnicích a omezit její používání v některých lokalitách. Předloha zavádí také trestní postihy za neoprávněnou výrobu výbušnin. Tento bod už jednou kabinet projednával, ministři se ale neshodli a diskuzi přerušili.

Dalším bodem, kterým se má dnes vláda zabývat, je zakázka na modernizaci vrtulníků, které Česko dostalo darem za pomoc Ukrajině. Informaci o ní přednese kolegům ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Středeční zasedání vlády je posledním před dovolenými, znovu by se ministři měli sejít až 21. srpna.

Setkání okomentoval politolog Vladimír Hanáček:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.