Stejný masakr jako v roce 1972. Sportovci před olympiádou čelí výhrůžkám

Olympijské hry v Mnichově v roce 1972 se do historie zapsaly tragédií, při které palestinská teroristická skupina Černé září vtrhla do olympijské vesnice a vzala izraelské sportovce jako rukojmí. Nakonec zabila 11 z nich a jednoho německého policistu. Nyní hrozí, že se situace bude opakovat, uvádí deník Times of Israel

Někteří izraelští olympijští sportovci totiž v posledním týdnu dostali e-mailem a telefonem vážné výhrůžky. Celkem 15 sportovců dostalo zprávu od autora, který se identifikoval jako "Organizace lidové obrany". Ta ovšem neexistuje.

"Organizace lidové obrany oznamuje, že má v úmyslu poškodit jakoukoli izraelskou přítomnost na olympijských hrách," stálo ve zprávě. "Židovská lobby, která ovládá francouzský parlament, už nebude o ničem rozhodovat," pokračoval text. V dopise se dále uvádí, že "osud sionistů bude stejný jako osud Palestinců v Gaze, pokud sionisté budou i nadále vyhrožovat všem".

Zopakujeme Mnichov

V textu je konkrétně zmíněno i opakování masakru z Německa. "Proto nejste pozváni do Paříže 2024. Pokud přijedete, vezměte v úvahu, že máme v úmyslu zopakovat události z Mnichova 1972," pokračoval dopis. "Každým okamžikem budete očekávat útok – na letišti, v hotelu i v ulicích, které patří jen nám. Ani vlna zatýkání proti naší organizaci nás nezastaví v tom, abychom náš plán dotáhli do konce. Připravte se na intifádu!" končil dopis.

Sportovci také dostávali na své telefony výhrůžné zprávy napsané lámanou hebrejštinou. Sportovcům také volala zahraniční čísla, která neznali. Někteří izraelští sportovci, včetně vlajkonoše zahajovacího ceremoniálu, judisty Petera Palčika, a plavce Meirona Amira Cherutiho, obdrželi pozvánky na své vlastní pohřby.

[chooze:article;value:562817]

​Snímek obrazovky zprávy zaslané Cherutimu ukazoval zprávu, která ho zvala na jeho pohřeb a uváděla datum jeho úmrtí 27. července 2024. Ve zprávě byl také odkaz, který údajně obsahoval pokyny k místu pohřbu, upozornil The Jerusalem Post.

Izraelci se nebojí

Izraelský olympijský výbor uvedl, že kvůli hrozbám sportovcům zůstává ve střehu, ale že se neobává, že by se tyto hrozby naplnily. "Samozřejmě to bereme vážně a nebereme to na lehkou váhu, ale také nemáme přehnané obavy," řekla předsedkyně výboru Jael Aradaová.

"Bylo nám jasné, že k takovému trollingu dojde. Byli jsme na to připraveni. Instruovali jsme sportovce, jak reagovat, pokud se to stane, a měli jsme na toto téma spoustu rozhovorů a schůzek," řekla a dodala, že izraelský tým má dostatek ochranky. Podle bezpečnostních expertů byly hrozby generovány robotem a ne skutečnou organizací, která by mohla představovat reálnou hrozbu pro sportovce.

Organizační výbor Paříže 2024 již ujistil, že k zajištění her budou podniknuty "bezprecedentní" kroky, včetně nasazení 30 000 policistů a četníků, kteří budou posíleni zhruba o 20 000 vojáků. Kromě toho se očekává 17 000 až 22 000 soukromých bezpečnostních agentů pro olympijské areály a fanzóny.

Policie například již v květnu zatkla a obvinila teprve osmnáctiletého mladíka z terorismu. Jeho cílem měl být stadion v Saint-Étienne, kde chtěl vraždit během fotbalových zápasů. Více jsme psali v tomto článku na TN.cz.

Čeští olympionici přijdou na zahájení v zajímavém oblečení, které vyvolalo velké vášně. Návrhář Jan Černý popsal, co ho inspirovalo (7/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.