Pláže zaplavují zapáchající odpadky. Turisté jsou už z toho zoufalí

Jen si to představte – konečně přiletíte do oblíbené destinace na dovolenou, už na první pohled ale víte, že nic nebude tak, jak jste si vysnili. Písečná pláž je totiž zahalena odpadky. Přesně před tím varuje tým španělských vědců, jejichž studie odhalila, kam moře nejčastěji vyplavuje odpad.

Podle nich se můžete se znečištěním setkat i na oblíbených plážích, kam každoročně míří i Češi. Takzvané "odpadkové cesty", jak vědci proudům nesoucích odpadky přezdívají, totiž často vyplavují odpad na pláže ve Španělsku, Itálii, Řecku i Turecku.

V Itálii bývá nejčastěji postiženým místem pobřeží od Terstu po Benátky. Často se odpad objevuje i na jihu země mezi Neapolí a Kalábrií. Odpad se nevyhýbá ani východnímu pobřeží Řecka nebo oblíbeným destinacím v Turecku, jako je Alanya a Antalya. Odpadky se usazují i na jižním pobřeží Španělska.

[chooze:article;value:564994]

Právě tam, ale i na mnoha dalších místech, situaci zhoršují i samotní návštěvníci pláže. "Tak špinavou pláž jsem ještě neviděl! Nedopalky, plechovky, plastové lahve," postěžovala si turistka na španělskou pláž Sant Miquel v Barceloně. "Krásná pláž, ale špinavá, na pláži spousta nedopalků," zhodnotila jiná žena pláž na řeckém Rhodosu.

Podle studie jsou ale i místa, kudy "odpadkové cesty" nevedou. Je jím například francouzský Lví záliv, Baleárské ostrovy nebo východní pobřeží Španělska, ovšem s výjimkou Barcelony. Špatně na tom není ani východní pobřeží Sardinie nebo jižní Sicílie.

Španělští vědci provedli výzkum ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou. Využili pro to satelitní snímky a pokročilé algoritmy, díky kterým byli schopni vytvořit komplexní mapu znečištění Středozemního moře. Ta odhalila více než 14 tisíc "odpadkových cest" napříč mořem. Studie tak ukázala pláže, kam moře odpadky vyplavuje nejčastěji.

Ženu na kruhu z pláže moře uneslo 80 km daleko. Zachránili ji po 37 hodinách:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.