NASA varuje před slunečními erupcemi. Mohou ochromit světové systémy

Podle varování, které citoval deník Daily Mail, zachytila NASA tzv. "studenou erupci" o teplotě zhruba 20 000 stupňů celsia, může způsobit výpadky proudu.

Na základě této informace vydal v úterý výstrahu i Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). "Sluneční aktivita by mohla způsobit narušení rádiových systémů včetně letecké komunikace a satelitních operací. Může docházet i ke kolísání elektrické sítě," stojí v prohlášení.

[chooze:article;value:564939]

Intenzita slunečních erupcí se rozděluje do čtyř kategorií. Nejzávažnější je třída X, následuje M, C a nejslabší B. "Existuje 60 % pravděpodobnost více slunečních erupcí třídy M během příštích 24 hodin a 15 % pravděpodobnost erupcí třídy X, které by způsobily výpadky po celém světě," varovala NOAA.

Podle studie z roku 2023 tzv. "studené erupce", které svou teplotou dosahují zhruba čtvrtiny teploty erupcí "teplých", produkují vyšší formu záření zodpovědnou za rušení rádiového spojení. K podobné sluneční aktivitě došlo v neděli, kdy nejméně šest erupcí třídy M způsobily výpadky na západní polokouli Země a v Asii.

Slunce má za sebou největší erupci. Blíží se silná geomagnetická bouře (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.