Ministerstvo chce rušit některé lékařské prohlídky. Má to šetřit čas i peníze

Ministerstvo zdravotnictví v úterý představilo novelu zákona o specifických zdravotních službách. Její součástí je například zrušení povinných vstupních pracovnělékařských prohlídek u některých nerizikových povolání. Podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) se to má týkat více než 1,8 milionu pracovních míst.

Novela upravuje také prohlídky spojené se studiem, které mají být nově nutné jen v případě existujícího zdravotního omezení, či povinné prohlídky u sportovců, které se nově omezí jen na profesionály. Možný dopad zrušení těchto prohlídek na zdraví občanů chce ministerstvo kompenzovat podporou dobrovolných preventivních programů.

[chooze:article;value:566154]

Změny se ale netýkají jen prohlídek. Novela dále změní výše náhrad u asistované reprodukce a zavede nová pravidla, včetně omezení počtu darovaných vajíček na šest. Novinky zavede také u genetických vyšetření, klinických auditů, ochranného léčení a protialkoholní záchytné služby či u posuzování zdravotní způsobilosti a nemocí z povolání.

"Hlavními přínosy změny v oblasti posudkové péče a pracovnělékařských prohlídek je snížení administrativní, finanční zátěže pro zaměstnavatele a úspora času pro lékaře a pacienty," říká k novele ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. Než novela vstoupí v platnost, budou ji muset schválit obě komory Parlamentu a následně také prezident.

Léto bez kašle a rýmy? Podívejte se na tipy, jak zůstat zdraví i v horkých dnech:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.