Brněnská zoo chová podivné šelmy. Jezdí za nimi lidé z celé republiky

Brněnská zoologická zahrada se rozkládá na 65 hektarech. K vidění je dva a půl tisíce zvířat ze 400 živočišných druhů. Jen letos měli chovatelé několik desítek přírůstků. Zvětšila se například smečka vlků hřivnatých, kteří patří mezi nejpodivnější šelmy a zvíře vypadá jako liška s nohama jelena.

Návštěvníci mohou i v létě pozorovat polární soby. Stádo má dvě teprve dvouměsíční mláďata. Nejčerstvější novinkou je tři dny staré mládě buvolce běločelého. Toto zvíře se podařilo před sto lety téměř vyhubit a přežívá jen díky umělým odchovům. Brněnská zoologická zahrada za sedmdesát let své existence pomohla řadě ohrožených zvířat, jako jedna z mála dokázala odchovat i lední medvědy.

Nejslavnějším obyvatelem zahrady je asi opičák Heiko, který před lety dvakrát po sobě uprchl z přísně střeženého výběhu a užíval si několik dnů na svobodě.

[chooze:article;value:564101]

Obrovský areál na svahu Mniší hory nabízí návštěvníkům program na celý den i během parného léta. "Máme tady největší lesopark, takže se dá říct, že během léta jsme nejchladnější místo z celého Brna," řekl biolog brněnské zoo Marek Sláma.

Koho nebaví šlapat, může vyjet kopec vláčkem. Zahrada se vzorně stará nejen o zvířata, ale i hosty. "Je to tady super. Chodím sem pravidelně, nejlepší jsou medvědi," pochvalovali si návštěvníci zahrady.

Na každém rohu jsou toalety zdarma, nechybí venkovní pítko pro doplnění tekutin, stánky s občerstvením nebo třeba rolovanou zmrzlinou. V africké expozici se prodává káva dovezená přímo z Ugandy. "Koupí přispějete na sirotky v Ugandě," sdělil prodejce kávy Štěpán Tenora.

Pro nejmladší návštěvníky má zoo několik hřišť, lanové centrum i třeba dětskou zoo s králíky, ovcemi a kozami. "Rodiče se nemusejí obávat, zvířátka tady nejsou dotěrná, protože je striktní zákaz krmení," dodala mluvčí brněnské zoo Věra Müllerová.

Dospělí mají celodenní vstupné za 180 korun, děti do tří let mohou dovnitř zdarma, starší za 120 korun. Zoo nabízí i výhodné rodinné vstupy, permanentky nebo příměstské tábory.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.