Bek představil změny ve školství. Angličtina by se měla učit už ve školce

Angličtinu se nyní děti povinně učí od třetí třídy. Nově by to podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) mělo být od první třídy, možná už od posledního ročníku mateřské školy. Sehnat kvalitního učitele cizích jazyků ale není jednoduchý úkol.

"Učit prvňáky angličtinu je jiné, než učit ty starší," upozorňuje ředitel pražské Základní školy pod Žvahovem Jan Horkel. "Ne všichni prvostupňoví učitelé jsou angličtináři a ne všichni jsou schopni v plném rozsahu tu angličtinu učit," zdůrazňuje pak prezident Asociace ředitelů základních škol ČR Luboš Zajíc. Rychle najít dostatečný počet učitelů je tak podle něj velmi obtížný úkol.

[chooze:article;value:562412]

Podle Beka se dnes ale děti bez vyšší úrovně znalosti angličtiny neobejdou. "Musíme začít tu výuku jazyků dříve, samozřejmě přiměřeně věku těch dětí. V první a druhé třídě nemůže být gramatika, ale musí to být adekvátní tomu věku," tvrdí ministr.

Jenže i podle opozice na to není dost lidí. "V dnešní době je problém sehnat učitele cizích jazyků, protože absolventi pedagogických fakult si nacházejí lépe placená místa mimo školství," tvrdí poslankyně hnutí ANO Jana Berkovcová. 

A změny by se týkaly i druhého cizího jazyka. S výukou by se začínalo už od šesté třídy a na výběr by měli žáci jen ze tří jazyků – němčiny, francouzštiny a španělštiny. Vypadla by tak například ruština.

[chooze:article;value:565464]

"Pro mě je nezbytným krokem, abychom zregulovali tu nabídku druhých cizích jazyků na několik hlavních a garantovali to, že na každé střední škole bude možné pokračovat ve studiu toho jazyka, které bylo zahájeno," vysvětluje toto rozhodnutí Bek. 

"V současné době převažuje německý a ruský jazyk, částečně jsou tam jiné jazyky, jako právě ta francouzština," popisuje pak situaci na školách Zajíc. "Trošku nás trápí ta nesystematičnost. Před rokem se mluvilo o tom, že se druhý cizí jazyk zruší, teď se naopak bude podporovat. Je to vlastně nekoncepčnost," kritizuje pak vládu Horkel.

Průměrný plat učitele na základní škole se aktuálně pohybuje nad 50 tisíci korunami. Oproti loňskému roku stoupnul o zhruba dva a půl tisíce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.