Zemřel herec Jiří Žák, hvězda Kriminálky Anděl i Doktora od jezera hrochů

O smrti oblíbeného umělce informovala Jana Fikotová z nakladatelství Albatros Media, se kterým dlouhodobě spolupracoval. "Jiří Žák oplýval mnoha talenty, které dokázal zúročit na různorodých projektech," uvedla.

Diváci jej mohou znát z filmů Obsluhoval jsem anglického krále nebo Doktor od jezera hrochů. Objevil se v seriálech Kriminálka Anděl, O mrtvých jen dobře, Dokonalý svět, Vánoce v Karibiku, Hraběnky a Louky naproti.

Napsal ale také několik knih, jako je expresivní román Já, Vincent, mozaika příběhů Provence: známá neznámá nebo životopis Jean-Paul Belmondo.

[chooze:article;value:565810]

Zároveň se v televizních dokumentech věnoval Francii. Přinesl rozhovory s legendami francouzského filmu, mezi něž patří i Jean-Paul Belmondo, Jean Marais, Annie Girardotová, Pierre Richard, Claudia Cardinalová. Z francouzštiny přeložil přes 100 knih a desítky divadelních her.

"Jiří Žák byl skutečně renesanční osobností, která svým talentem a prací ovlivnila mnoho oblastí kulturního života. Jeho odkaz bude žít dál v jeho dílech, která budou i nadále inspirovat a obohacovat další generace," napsala Fikotová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.