Střelba v chorvatském městě, ve kterém žijí Češi. Pět lidí zemřelo

Pět lidí zemřelo a dalších pět se zraněními skončilo v nemocnici po střelbě v chorvatském Daruvaru. Neznámý muž do domova seniorů vešel a začal střílet, informoval web mojportal.hr.

Jeden ze zraněných je v kritickém stavu, další jsou mimo ohrožení života. Podle webu Jutarnji list zabil střelec v domově důchodců svou matku, zaměstnance domova a tři klienty.  

[chooze:article;value:564778]

Policie střelce podle webu DANAS.hr zadržela u nedaleké kavárny. Kriminalisté zahájili vyšetřování. Motiv muže zatím není známý. Policii do restaurace přivolal jeden ze zaměstnanců, jeden ze zraněných jej totiž poznal. "Zavolal jsem policii a řekl jim, kde je vrah. Sednul si, objednal si pití a zbraň položil na stůl," popsal pro DNEVNIK.hr.

Starosta města Damir Lneniček vyjádřil soustrast rodinám obětí. Podle ministra zdravotnictví Viliho Beroše nejvážněji zraněné transportují záchranáři do nemocnice v Záhřebu. Střelec měl být podle chorvatských médií bývalý vojenský policista, který chodil o holi.

[chooze:article;value:563535]

Daruvar je malé lázeňské městečko na severovýchodě Chorvatska. Je známý jako místo s nejpočetnějším zastoupením české komunity v zemi, ve kterém jsou mimo jiné i české školy.

USA loni zažily 656 masových střeleb. K útokům mohly přispět i sociální sítě, říká amerikanista (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.