Počasí ničí dovolenou. Na jihu Evropy platí výstrahy před nebezpečím

Pokud se chystáte v následujících dnech vyrazit na dovolenou, měli byste zbystřit. Počasí na několika místech v Evropě by vám ji mohlo překazit. Odborníci z Meteoalarmu vydali varování hned pro několik turisticky oblíbených destinací.

Itálie

Chystáte-li se na Sicílii, nezapomeňte si zabalit opalovací krém, určitě se bez něj neobejdete. Právě tam odborníci očekávají extrémní teploty, před kterými vydali červené varování. Podle italských meteorologů se tam mají teploty v následujícím týdnu vyšplhat až k 37 °C.

V pondělí 22. června se má rtuť teploměru na Sicílii dostat až na 35 °C, v úterý na 32 °C, ve středu na 33 °C, ve čtvrtek a v pátek na 35 °C, v sobotu na 36 °C a v neděli na 37 °C. Meteorologové zároveň varují před silnějším větrem.

[chooze:article;value:565776]

Výstraha před silným větrem platí i pro Sardinii. I tak tam ale bude teplo. Podle meteorologů se v pondělí a v úterý teploty vyšplhají až na 29 °C, ve středu na 33 °C, ve čtvrtek na 30 °C, v pátek na 34 °C, v sobotu na 35 °C a v neděli na 37 °C. A teplé počasí neskončí ani v následujícím týdnu.

Pokud se chystáte do Puglie, třeba na Bari, připravte se na vysoké teploty i tam. Pro italskou Kampánii zase platí výstraha před deštěm a bouřkami. Ta platí i pro oblast Abruzzo. Teploty se mají vyšplhat nad 30 °C.

Chorvatsko

Silné bouřky udeří i v Chorvatsku. Žluté varování Meteoalarmu je v vyhlášené pro téměř celé území, a to včetně Dalmácie, Splitu, Makarské a Zadaru. Výstraha tam platí až do pondělního večera.

Oproti tomu Rijeku a její okolí zasáhnou vysoké teploty. I tam platí žluté varování. Podle meteorologů by se měli mít na pozoru zejména senioři a malé děti, pro které mohou vedra představovat zátěž.

[chooze:article;value:565005]

Řecko

Před vysokými teplotami varují meteorologové i v Řecku. Od Athén až po Soluň platí oranžová výstraha. Právě v Soluni mají v pondělí 22. července teploty vyšplhat až ke 36 °C, od úterý do pátku ke 32 °C, v sobotu ke 33 °C a v neděli ke 34 °C.

Žluté varování před vysokými teplotami platí i pro Východní Makedonii. Tam je ale zároveň v platnosti i oranžové varování před bouřkami a deštěm. Žlutá výstraha před teplotami je platná i pro Korfu a Zakynthos. Opět platí do pondělního večera.

Bulharsko

Jihovýchodní polovinu Bulharska čeká deštivý den. Žluté varování před bouřkami tam platí až do pondělního večera. Turisty by mohlo zajímat hlavně okolí Burgasu, kudy se mají bouřky prohnat. Denní maxima tam ale budou celý týden převyšovat 30 °C.

V polovině července řádily silné bouřky i na Slovensku. Na hudebním festivalu se zranilo 29 lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.