Znovu se rozjela debata o EET. Řada podniků platební karty přijímat nechce

Elektronická evidence tržeb je téma, které mezi poslanci spolehlivě rozproudí debatu. V Televizních novinách se kvůli ní do sebe pustili Alena Schillerová (ANO) a Jan Skopeček (ODS). ODS tvrdí, že státní evidence není třeba, protože většina plateb se už dnes dá dohledat.

"Po zrušení EET dál roste počet bezhotovostních plateb a terminálů i v gastru," tvrdil Skopeček. "Vy mícháte hrušky s jablky a vůbec tomu nerozumíte," útočila Schillerová.

Statistiky potvrzují, že elektronické platby jsou stále častější. Data ale mohou zkreslovat velká města, kde lidé hotovost téměř nepoužívají. Na venkově pořád platí, že nejspolehlivější transakce jsou peníze na ruku.

[chooze:article;value:556796]

​V Bořeticích na Břeclavsku nezaplatí hosté kartou v místním hotelu ani restauraci. Bankovní poplatky jsou prý příliš vysoké. "Banky si z toho berou dost velkou část, takže to je ubíjející," vysvětlil zaměstnanec restaurace Josef Hicl.

Také v nedaleké nálevně dodržují pořekadlo "Bez peněz do hospody nelez". Když chce štamgast platit kartou, hostinský má řešení. "Může, ale musí mi dát PIN, já si vyberu, kolik potřebuju, a zbytek mu tam nechám," žertoval hostinský Oldřich Linha.

Na hradě Lukov nedaleko Zlína odmítají karty u pokladny i v restauraci. "My potřebujeme každou korunu a já myslím, že každý těch symbolických 70 korun v kapse najde," řekl kastelán Jiří Holík.

Také na zámecké koupaliště v Holešově musejí návštěvníci s hotovostí. Naopak u novomlýnských nádrží, kam míří během léta tisíce turistů, berou karty úplně všude. Konkurence je silná, a kdo nemá terminál, ztrácí zákazníky. Bezhotovostně se dá platit dokonce i za kolotoče. "Tady máme QR kód. 23 procent lidí už hotovost nenosí," řekl provozovatel lunaparku František Doležal.

Češi jsou dlouhodobě na evropské špičce v bezhotovostním placení. Bankovky a mince už používá jen zhruba třetina obyvatel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.