Za kácení stromů mohou hrozit vyšší pokuty. Developeři si z nich totiž nic nedělají

Pokuty za nelegální kácení stromů jsou teď dva miliony korun pro firmy a sto tisíc korun pro jednotlivce. Ministerským úředníkům přijdou příliš nízké. Dnes platí, že kdo kvůli výstavbě kácí strom o obvodu kmene nad 80 cm, musí požádat o povolení obecní úřad a ten následně nařídí náhradní výsadbu. Developeři se tomu prý ale často vyhýbají.

"Především developeři, kteří kácí nějaké stromy a na tom místě staví nový dům, tak se čím dál tím častěji stává, že se prostě vyhnou tomu povolovacímu procesu a potom zaplatí pokutu. My toto nechceme," vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

"Pokud jste obrovský developer a máte v plánu stavět rozsáhlou bytovou zástavbu na pozemku v hodnotě jedné miliardy, tak pokácení několika vzrostlých stromů i v případě, že je to nelegální, pro vás nepředstavuje téměř žádný náklad a vy raději zaplatíte tu pokutu, než abyste musela řešit, co s těmi stromy," vysvětil ekolog Miroslav Svoboda.

[chooze:article;value:549684]

​"Principiálně bych se zvýšením pokut v těchto případech za nelegální kácení opravdu problém neměl, protože vidím ty případy, kdy je bohužel ta sankce to jediné, co na některé firmy funguje," uvedl poslanec a bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

"Pokuty za nelegální kácení stromů je potřeba navýšit už proto, že se od začátku účinnosti vyhlášky nenavyšovaly a v téhle chvíli už začaly být směšné. V podstatě se přestupníkům vyplatí kácet načerno a potom zaplatit pokutu," přitakal soudní znalec Mojmír Vlašín.

Opakované aféry s kácením a poškozováním stromů provázely v minulosti například vstup jednoho z obchodních řetězců na český trh. Ten tehdy údajně zadal nelegálně pokácel 102 stromů poblíž 9 svých prodejen. Nepodařilo se to ale prokázat. Podle České inspekce životního prostředí je právě nelegální kácení dřevin mimo les nejčastějším přestupkem.

"Maximální výše pokut v tomto zákoně je oproti jiným složkovým zákonům v ochraně životního prostředí dle pohledu inspekce relativně nízká, a to z toho důvodu, že k jejímu navýšení nedošlo po velmi dlouhou dobu," sdělila mluvčí České inspekce životního prostředí Miriam Loužecká.

Nová legislativa je teď v připomínkovém řízení, stavebníkům také nařizuje zaplatit za vykácené stromy poplatek obcím, pokud není možná náhradní výsadba. Zároveň zvyšuje ochranu stromořadí ve městech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.