V Německu našli starodávné hroby. Odhalují velmi přísné pohřební zvyky

"Lichoběžníková konstrukce byla původně dřevěná, pravděpodobně asi 12 metrů široká a 20 metrů dlouhá," uvedla pro portál Stern vedoucí oddělení archeologické péče Státního úřadu pro památkovou péči a archeologii v Sasku-Anhaltsku Susanne Friederichová.

Pohřebiště lidé využívali zhruba do období tří tisíc let před naším letopočtem. "Jde o pět soustředěných hrobů pocházejících z doby před šesti tisíci lety. Lidé do nich začali být pohřbíváni zhruba o 1 500 let později," citoval Friederichovou deník Bild.

Přibližné místo nálezu:

"Čím dále byly tyto hroby od středu mohyly, tím hlouběji museli být lidé pohřbeni do země. V opačném případě by je lišky nebo jiná zvířata znovu vyhrabaly," dodala Friederichová.

V tomto období existoval přísný pohřební zvyk. Mrtví byli obvykle ukládáni směrem na jih. "To platilo i v případě dvojitého pohřbu, jehož pozůstatky jsme objevili. Oba zemřelí byli položeni stejným směrem," doplnil vedoucí výkopových prací Jens Markus.

[chooze:article;value:564872]

Komplex patří ke kultuře Baalberg, pojmenované po prvním objevu v Baalberge u Bernburgu. Pohřební mohyly z této doby se dochovaly po dlouhou dobu a přitahovaly velké množství lidí. Dle informací portálu Stern archeologové podobná pohřebiště objevili před několika měsíci poblíž Magdeburgu, tedy nedaleko nejnovějšího nálezu.

Archeologové provedli výkopové práce před výstavbou budoucího elektrického vedení "SuedOstLink". Oblast Saska-Anhaltska má být prozkoumána do roku 2025.

Archeologové zkoumali bývalý koncentrační tábor. Učinili zajímavý nález (07/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.