Loď u Francie napadly dvě kosatky. Posádka musela volat o pomoc

Sotva tři roky stará plachetnice Pieterjan vyrazila na moře s manželským párem tento týden v úterý. Klidný výlet mezi vlnami Atlantiku ale nabral dramatický obrat.

Jak uvedl francouzský portál Le Télégramme, asi 12metrovou loď si vyhlédly dvě kosatky a zaútočily na ni. Zničily přitom kormidlo, a posádka tak musela volat o pomoc. Tu vyslyšela pobřežní stráž a plavidlo odtáhla do nedalekého přístavu Guilvinec v Bretani, zmínil portál Live Science.

Guilvinec na mapě:

Útoky kosatek na lodě nejsou u evropského pobřeží ničím výjimečným, drtivá většina se ale stane poblíž Gibraltaru. Od roku 2020 jsou zaznamenány stovky podobných útoků.

Manželský pár z Pieterjana ale může mluvit o štěstí. V některých případech se kosatkám podaří loď dokonce potopit. Takto šla ke dnu 15metrová plachetnice Alboran Cognac v Gibraltaru letos 12. května, popsala agentura Reuters. Incident se obešel bez zranění.

[chooze:article;value:557200]

​Varování pro námořní dopravu vydaly i španělské úřady: "Doporučuje se vyhnout plavbě v oblasti mezi Cádizským zálivem a Gibraltarským průlivem a plout co nejblíže pobřeží. Doporučení jsou platná po celý rok, ale mezi květnem a srpnem je třeba dbát mimořádné opatrnosti, protože v těchto měsících je pravděpodobnost výskytu kosatek v této oblasti Atlantiku vyšší."

Posádka natočila u Španělska útok kosatek (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.