Fatální selhání, nechápeme reakci ministerstva. Město naštval nový zákon

Ministerstvo pro místní rozvoj na začátku července spustilo nový a dlouho očekávaný systém, který měl konečně zrychlit stavební řízení. Digitalizaci ale provází řada problémů a stížnosti se i po více než dvou týdnech množí.

Středočeské Říčany dokonce mluví o "fatálním selháním celého systému" a situaci označují za tristní. "Systém vykazuje fatální chyby, se kterými se musejí potýkat zaměstnanci stavebních úřadů v celé České republice. Říčany nejsou výjimkou," píše se na facebookovém profilu města. 

Město uvedlo, že jeho stavební úřad dělá maximum, aby všechny procesy postupovaly ke zdárnému vyřešení, a to "navzdory této tristní situaci".

Kritika ministerstva

Říčanům vadí také postoj ministerstva pro místní rozvoj. "Nepochopitelná je reakce ministerstva pro místní rozvoj, které tvrdí, že vše probíhá v podstatě bez problémů a objevují se pouze dílčí chyby vzniklé přetížením systému či špatným přihlášením úředníka," nelíbí se městu.

​Kritické hlasy se přitom ozývají již od začátku července, kdy se systém zaváděl. Většina stavebních úřadů kritizovala hlavně kvalitu školení. "Školení bylo z našeho pohledu zcela nedostatečné. A samozřejmě prováděcí vyhláška byla vydána příliš pozdě," popsala mluvčí městského úřadu v České Lípě Kristýna Kňákal Brožová.

[chooze:article;value:557541]

"Dostaly odkaz na nějaké on-line školení, kde se tím mohly proklikat, ale když měly nějaké praktické otázky, tak na ně nemohly dostat odpověď," přidala se Martina Petrášková, mluvčí městského úřadu ve Frýdlantu. Více jsme o problémech při zavádění systému psali v tomto článku na TN.cz.

Ministerstvo systém hájí, přiznává ale drobné chyby

Ministr Ivan Bartoš (Piráti) systém bránil s tím, že si vše sedne. "Spuštění systému nemá výpadky ve smyslu jeho běhu, jsou tam drobné chyby, ale vše běží. V systému bylo v pondělí 4 500 úředníků a také občané. Věřím, že si to sedne," řekl první červencový večer v Televizních novinách. Ani po téměř třech týdnech ale města nejsou spokojena.

"Náběh nového stavebního zákona a jeho předpisů, včetně související digitalizace stavebního řízení, je v prostředí státní správy zásadní změnou," vysvětluje pokračující problémy mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Waleczko.

"Bohužel není reálné, aby tento přechod byl zcela bez problémů. Objevila se řada potíží, které jsou zčásti zapříčiněny systémem, částečně chybějícím nastavením rolí na úřadech a další se dají označit za ojedinělé incidenty, kdy došlo například k chybnému vyplnění některých polí stavebníkem nebo úředníkem," tvrdí Waleczko.

"Ministerstvo společně s dodavateli systémy postupně upravuje, rozšiřuje a opravuje. Snažíme se úřadům a dotčeným orgánům vyjít maximálně vstříc," dodává mluvčí s tím, že od začátku července resort obdržel kvůli systému nižší tisíce telefonátů a e-mailů.

Podívejte se, jak systém hájil ministr Ivan Bartoš (4/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.