Evropané mají jasno, kam na dovolenou. Ve dvou zemích je největší nával turistů

Nová zpráva Evropské komise pro cestovní ruch prokázala, že Evropané stále častěji cestují. V nadcházejících měsících plánuje odjet na dovolenou až 75 procent z nich, což je dokonce o šest procent více než v minulém roce.

36 procent Evropanů se chystá na jednu dovolenou, 33 procent má v plánu dovolené dvě a 24 procent plánuje podniknout tři a více cest. Cestování mají nejvíce v oblibě Španělé, Britové a Italové

"Zdá se, že postcovidové trendy v cestování se upevňují a poskytují odvětví cestovního ruchu vítanou stabilitu," uvedl prezident komise Miguel Sanz.

Nejčastější volbou pro dovolenou nadále zůstává jižní Evropa, zejména středomořské destinace, píše web Euronews. Tuto oblast si volí až 45 procent Evropanů. O první místo v oblíbenosti se dělí Itálie a Španělsko. Lidi ale čím dál více láká i západní a severní Evropa.

[chooze:article;value:563894]

Nejdůležitějším faktorem pro výběr dovolenkové destinace je bezpečnost. Ta je klíčová pro 16 procent cestujících. Rozhoduje ale i příjemné a stabilní počasí nebo přátelští obyvatelé.

54 procent Evropanů volí v letošním roce jako způsob dopravy letadlo, což je o pět procent více než vloni. Druhou nejoblíbenější možností je jízda autem. Nejméně lidí cestuje vlakem.

Největším strašákem jsou letos pro cestovatele vysoké ceny. Lidi nad 55 let pak znepokojují také velká vedra. Destinacím s extrémními teplotami se plánuje vyhnout až 32 procent z nich.

Část Evropy sužují vedra. Hitem léta se proto stává "chladná" dovolená:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.