Samosběr cibule i brambor se vyplatí. Ceny jsou násobně nižší než v obchodech

Kolem sedmé hodiny připomínal okraj pole obrovské parkoviště. První sběrači na pole za Blatec přišli už krátce po rozednění, byli tu už ve čtvrt na šest.

Lidé sem přijeli nejen z okolních vesnic. Jedna skupinka vstávala už o půl páté ráno, přijeli od Vsetína. "Já tak 30 kilo pro nás a 30 kilo pro sestru. Oni ještě jsou zvlášť, tak taky těch 50 až 60 kilo," řekl TV Nova sběrač.

[chooze:article;value:563394]

​Pár desítek minut dřiny a už si odváželi desítky kilogramů cibule a jako bonus brambory, vše za 10 korun za kilogram. Jaký rozdíl proti obchodům, kde se kilogram cibule šplhá stále výš. "Dneska za 30 korun, já na to nemám. Je to šílené, když vidíte, že to tady prodávají za deset korun," zhrozila se další.

"Zákazníci si to udělají sami a my nemusíme shánět odbyt a nemáme náklady s tou sklizní a se zpracováním, takže o to to může být potom pro ty zákazníky levnější," vysvětlil pěstitel zeleniny a brambor Leon Vlček.

Vysoké ceny ovoce a zeleniny v obchodech nahrávají právě samosběrům. Přibývá tak pěstitelů, kteří se rozhodnou prodávat úrodu právě tímto způsobem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.