Chorvaty vytáčí turisté, kteří na Jadran jezdí autem. Situace u pláží je napjatá

Chorvatům došla trpělivost s nelegálním parkováním, kterého se v jejich zemi v těchto týdnech dopouští turisté. Na sociálních sítích si stěžují, že stále více lidí parkuje arogantně. Potýkají se s tím zejména na plážích a pobřežích. Někteří turisté svými auty zajíždějí skoro až do moře, jen aby ušetřili pár kroků, popsal chorvatský deník Zadarski List.

Chorvatská policie a odtahová služba se přitom nezastaví. "Jsme neustále v terénu, celý den. První směna nám začíná v sedm hodin a trvá do 14 hodin a druhá směna je od 14 do 21 hodin Jelikož je nyní turistická sezóna, tak přepravujeme častěji vozidla se zahraničními SPZ," popsal vedoucí odtahové služby ze Zadaru Renato Jurčević.

Během jedné směny vyřeší prý sedm nebo osm přestupků. Cena za odtah vozidla v Zadaru je podle něj výrazně nižší než v jiných oblastech Dalmácie, a to 39 eur (zhruba 1 000 korun). "Nikdo nemá nižší cenu než my. Šibenik se pohybuje kolem 100 eur (zhruba 2 500 korun)," posteskl vedoucí.

[chooze:article;value:564309]

​Levné je přitom v oblasti i legální parkování. Cena za jednu hodinu je v Zadaru maximálně 1,60 euro (40 korun), zatímco například v Dubrovniku je to až 10 eur (250 korun). 

Pravidla porušují i Češi

Turisté ale často parkovací stání přehlíží a aby ušetřili peníze a cestu, tak zaparkují klidně i na pláži. V červnu takto šokovali turisté u chorvatského města Biograd. Dvěma turistům s dítětem se totiž očividně nechtělo přecházet ze zhruba 50 metrů vzdáleného parkoviště na své místo na pláži. Bílé Audi tak zaparkovali rovnou na pláži těsně před mořem.

Loni zase v obci Grebaštica u Šibeniku zaparkovali Češi s terénním vozem přímo na pláži hned u moře. Fotka, kterou najdete v tomto článku, vzbudila mezi Chorvaty velkou vlnu nevole.

Chorvatsko oproti loňsku zase zdražilo. Štáb TV Nova mapoval ceny v obchodech (7/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.