Češi zuří kvůli špinavému moři. Příště si dovolenou v Chorvatsku rozmyslíme, tvrdí

Češi, kteří letos tráví dovolenou v Chorvatsku, se během sezóny už tradičně rozdělují na dva tábory. Jedni si tuto destinaci nemohou po všech stránkách vynachválit, další připouštějí, že to není tak růžové, jak si vysnili.

"Musím se podělit o pocity z dovolené. Jsme opět v naší oblíbené srdcovce Gradac, ale bohužel letos zažíváme něco, co nikdy předtím. A to je to, že za čtyři dny jsme již dvakrát měli tu čest plavat vedle výkalů, a že to byli pořádní plaváčci," napsal na facebookové skupině pro milovníky Chorvatska jeden z uživatelů. Řada lidí ho hned upozornila, že to dělají lodě, které vypouštějí nečistoty do moře. Ty se pak dostanou až ke břehu.

"Nad tím jsme taky přemýšleli, jestli to není z lodí, ale tohle byla prostě jen jednotlivá h***a, z lodí by toho bylo asi víc. Každopádně jsme zklamaní, jelikož to tady máme strašně rádi, ale tohle je strašně odrazující," upozornil turista. 

[chooze:article;value:557155]

Další komentující zase varovala, že se jim podobná věc stala poblíž Trogiru. "Naštěstí až poslední den a taky to nechápu," sdělila. "Nám se to bohužel stalo v Drveniku a i na výletě na pláži bylo bláto. Jezdíme čtyři roky a letos poprvé," dodala jiná pisatelka. "My byli dva roky zpátky na Makarské, dceři se asi třetí den udělaly pupínky na těle, mysleli jsme, že to jsou neštovice. Doktor nám ale řekl, že je to z výkalů z moře," vzpomněla na nepříjemnou dovolenou autorka dalšího příspěvku. 

Situace vadí i Chorvatům

Nespokojení jsou také místní, situace podle nich začíná být alarmující. A souhlasí s názory turistů, že v létě opakovaně k řadě oblíbených pláží připlouvají výkaly z výletních lodí. "Ať to úřady konečně vyšetří. Ať vyslechnou posádky a zjistí, jak se zbavují výkalů a odpadní vody. Udělám vše pro to, aby se to konečně změnilo a v takovém prostředí už lidé nežili," vyzval podle listu Slobodna Dalmacija Veljko Drinković, který pracuje v cestovním ruchu na ostrově Hvar. Podle něj se problém v posledních letech opakuje. 

"Jedná se o skvrny o průměru až 150 metrů, možná i větší, které se objevují odpoledne poté, co se lodě vracejí z Hvaru na pevninu. V loňském roce se nainstalovaly hráze, které chránily pláž, kde se hosté koupou," dodal Veljko Drinković.

Před třemi lety dokonce musela být uprostřed sezóny uzavřena jedna z pláží v Dubrovníku. "Bylo zjištěno, že moře je znečištěno výkaly, a proto se koupání v této oblasti až do odvolání nedoporučuje," citoval tehdy představitele Dubrovnicko-neretvanské župy web Radio Sarajevo

Chorvatsko není jedinou zemí, kde se turisté s podobnou situací potýkají. Jiná Češka se svěřila, že něco podobného zažila v Itálii nedaleko města Rimini. "Projela loď, nejednou toaletní papír a výkaly," uvedla.

Její zkušenost ale nesdílí další diskutující. "To se v Itálii nestává. Na poloostrově Gargano jsme za týden nepotkali v moři ani ťuk. 100% čistota," reagoval jiný uživatel.  

Štáb televize Nova na chorvatských plážích vyzkoušel vodní aktivity. Podívejte se, na kolik vyjdou (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.