Babišovi Patrioti jsou izolovaní. Na pomoc Ukrajině nebudou mít vliv

Úterní volba vedení europarlamentu skončila pro krajní pravici neúspěchem. "Populistická frakce Patriotů pro Evropu, kde je i hnutí ANO, neuspěla a nikdo nebyl zvolený na místopředsedu, ani Klára Dostálová," popsal Lysek. Stejně dopadla i krajně pravicová Evropa suverénních národů.

To zřejmě předznamenává jejich schopnost ovlivňovat dění v unii, včetně politiky směrem k Ukrajině. "Já bych v první řadě zpochybnil to, že ty nové frakce budou mít jakýkoliv vliv na politiku EU. Patrioti budou mít vliv nula a ti ještě větší extrémisti budou mít taky vliv nula," řekl Weiss. "Všechny vládnoucí frakce Ukrajinu podporují, a to včetně té frakce, která je tak nějak na půl cesty, tedy ECR," dodal.

[chooze:article;value:565031]

Členy nové frakce Patrioti pro Evropu jsou třeba maďarský Fidesz, francouzská Národní fronta nebo české hnutí ANO. Jejich zástupci přitom opakovaně propagují mírové řešení konfliktu na Ukrajině a často stojí v opozici vůči její podpoře.

Čelní frakce v EP ale už dlouhodobě uplatňují pravidlo "cordon sanitaire", tedy dodržují nepsanou dohodu o izolaci krajní pravice. "Frakce, které v Evropské unii dosud vládly, zůstávají na svém a kurz se vůbec nemění," myslí si Lysek. To tedy výrazně omezuje jejich možnosti, i navzdory posílení v červnových eurovolbách. 

Evropská pomoc pro Ukrajinu je zásadní

Weiss ale připustil, že i tak mohou mít nepřímý vliv. "Jejich vliv bude maximálně v tom, že pro frakce, které tvoří většinu, bude obtížnější tu většinu vytvořit," řekl. Izolované frakce pak budou moct do politiky promluvit, když se vládnoucí frakce nebudou moct shodnout. Europarlament navíc podle něj v podpoře Ukrajiny hraje až sekundární roli a hlavní slovo mají členské státy.

[chooze:article;value:565039]

Oba odborníci se ale shodují, že evropská pomoc je pro napadenou zemi zásadní a rozhodně se nedá říct, že by EU zaostávala za Spojenými státy. To potvrzuje i fakt, že v poměru vůči hrubému domácímu produktu mnohé členské státy, včetně České republiky, přispívají mnohem více.

"Ukrajina v tuto chvíli potřebuje pomoc EU a jejích členských států i USA. Jakýkoliv výpadek by byl zásadní problém," uvedl Weiss. Dodal, že země potřebuje jak vojenskou, tak finanční pomoc a dopad by měl výpadek jakékoliv z nich.

Podle Lyska by ale Ukrajina byla schopná omezení nebo zastavení pomoci zvládnout s vlastními zdroji. "Kdyby USA stoply pomoc Ukrajině, tak by nás čekala hodně dlouhá zákopová válka. Ukrajina je teď schopná se bránit do velké míry sama, ale bylo by to za cenu velkých ztrát, vybombardovaných měst," vysvětloval.

Frakce Patrioti pro Evropu vznikla začátkem července. Je třetí největší v europarlamentu (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.