Jsme ve válce, prohlásil polský ministr. K hranicím pošle 17 tisíc vojáků

Polsko opět posiluje svoji východní hranici. V regionu Podlesí na hranicích s Běloruskem tak na začátku srpna zahájí bezpečnostní operaci s názvem Bezpečné Podlesí. Ve středu to oznámil polský ministr obrany Władysław Kosiniak-Kamysz, píše portál Polsat.

V rámci mise vyšle armáda 17 tisíc vojáků, kteří budou mít dva úkoly. Prvním z nich bude trénink, který má zajistit připravenost armády, zatímco druhý bude spočívat v ochraně hranice, která se potýká s přívalem afrických a asijských migrantů, které k hranicím vozí Bělorusko.

Podle ministra je ochrana hranic klíčová pro bezpečnost Polska. "Jsme v hybridní válce, největší od chvíle, co tento termín vznikl. Vidíme ji v přebíhání migrantů přes hranice, diverzích, sabotáži i v kyberprostoru," upozorňoval Kosiniak-Kamysz.

[chooze:article;value:563728]

​Polsko-běloruská hranice je jednou z nejpřísněji střežených hranic v Evropě. Na obou stranách navíc v poslední době padají výstřely. Minulý týden se v Bělorusku konalo rozsáhlé vojenské cvičení, na kterém běloruští vojáci trénovali spolu s čínskými. Cvičení se přitom konalo jen pár kilometrů od hranic, což vzbudilo v Evropě obavy.

Přítomnost dvou nepřátelských armád v těsné blízkosti hranic NATO trvala jedenáct dní, kdy Polsko cvičení pečlivě monitorovalo, píše portál CNN. Před dvěma lety využilo Rusko podobnou zástěrku společného cvičení, aby se dostalo blíž k hranicím s Ukrajinou těsně před začátkem invaze. Čínsko-běloruské oddíly se však naštěstí k ničemu takovému nechystaly, společné cvičení však prohloubilo už tak silné napětí ve východní Evropě.

Bělorusko spustí jaderné cvičení s Rusy. Argumentuje ochranou proti Západu (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.