Green Deal rozdělil české politiky i společnost. Obávají se hlavně zdražování

Státy Evropské unie bez fosilních paliv do roku 2050 nebo útlum spalování uhlí po roce 2030 – to jsou jen některé body, které si Česko a Evropská unie kladou za cíl splnit. Splnění cílů vyjde podle odhadů na biliony korun. Z evropských a národních zdrojů půjde na zelenou transformaci až 1,5 bilionu korun. Ze soukromého sektoru pak zhruba dva biliony.

Podle některých europoslanců je tento návrh ale naprostým selháním české vlády. "Já jsem varovala před touto legislativou už před evropskými volbami, protože bylo jasné už od začátku, že to někdo musí zaplatit, a v EU ani v ČR není trendem, že by platili ti nejbohatší, kteří na tom vydělávají, ale vždy to zaplatí občané České republiky," prohlásila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

"Green Deal má samozřejmě původ v šílené politice EU a destruktivních rozhodnutích posledních let, která začala směřovat Evropu i Českou republiku do ekonomické propasti. Tuto likvidaci nejen průmyslu, energetiky, ale i ožebračováním obyvatel naše vláda nyní otevřeně nařizuje a i za svého předsednictví v EU byla chválena za své zelené revolucionářství," zlobil se europoslanec Filip Turek (Přísaha).

[chooze:article;value:559570]

​Premiér ale tvrdí, že nic zdražovat rozhodně nechtějí a nebudou. "Mohu všechny ujistit, že žádný nový český Green Deal nebude. Je potřeba to korigovat, upravit to, hledět víc na konkurenceschopnost, hledět víc na prosperitu, a to děláme," sliboval premiér Petr Fiala (ODS).

"Budou se zdražovat pohonné hmoty minimálně o 10 korun, možná později až o 15 korun. Určitě to bude mít obrovský vliv na všechny komodity, které se převážejí. Dále to bude mít obrovský vliv na bydlení, protože se budou stavět takzvané bezemisní domy," tvrdil poslanec Radim Fiala (SPD).

"Pokud někdo tvrdí, že se kvůli těmto dokumentům něco zdraží, tak lže a je na vás, prosím, abyste na to nenaskakovali," pronesl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

I přes to ale bude fungovat Sociální klimatický fond, který bude spuštěn už v roce 2026. "Bude z něj možné vyplácet i přímou podporu příjmů zranitelným domácnostem, penzistům, samoživitelům a podobně, aby jim kompenzoval případný nárůst cen. Podle odhadů by v tomto fondu mělo být k dispozici přibližně 50 miliard korun," sliboval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:565031]

​Jak přesně bude Česko plnit Green Deal, bude ještě vláda řešit v následujících týdnech. Firmy, které v rámci svého provozu poškozují životní prostředí, budou muset na každou tunu vypuštěných škodlivin zakoupit emisní povolenku. Jedna by podle plánu měla stát maximálně 45 eur, tedy asi 1 130 korun. Jak se to promítne do koncových cen pro zákazníky, se ale zatím neshodnou ani odborníci.

"Ty nejoptimističtější odhady hovoří zhruba o dvou korunách navíc za litr. Ty pesimistické napojené na Evropskou Unii hovoří spíše o deseti korunách a ty pesimistické nenapojené na Evropskou unii hovoří dokonce až o patnácti korunách za litr," uvedl ekonom Petr Bartoň.

"Lze očekávat, že minimálně část těch nákladů na ty emisní povolenky bude muset zaplatit zákazník," poznamenal ekonom Pavel Peterka.

Sáhnout hlouběji do kapsy budou muset hlavně domácnosti, které topí uhlím. Takových je u nás zhruba 350 tisíc. "Těm se ty náklady zvýší řádově o nějakých 30 procent. Domácnosti, které vytápějí zemním plynem, tak tam to vypadá v současné době na nějakých 10 procent," myslí si prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka.

[chooze:article;value:563151]

​"To, že se opravdu definitivně blížíme nejen ve velké energetice, ale obecně i v rámci té malé energetiky v domácnostech ke konci uhlí, je téměř jisté," věří energetický expert Michal Šnobr.

Podle odhadů se ceny nemovitostí zvýší až o 17 procent. Novostavby budou už od roku 2028 povinně bezemisní, tedy ekologické a nízkoenergetické. "V okamžiku, kdy půjdou nahoru ceny za stavební práce, což by tento důsledek mohlo mít, tak logicky půjdou nahoru i ceny těch nemovitostí," obává se prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. Výnosy z emisních povolenek mají být použity na další rozvoj obnovitelné energie z větru nebo slunce.

Podívejte se na rozhovor s Martinem Kupkou a Karlem Havlíčkem z Televizních novin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.